НОВИНИ

​Безпрецедентен казус: Принудително извеждат кучета и котки от дома им в Пловдив

10 котки и 2 кучета следващата седмица трябва да ще бъдат изведени принудително от къща в центъра на града. До намесата на частен съдебен изпълнител се стига след жалби от страна на съседите, че животните цапат и разнасят непоносима миризма. Котките обаче няма къде да бъдат настанени, ако съдебното решение бъде изпълнено.

bnt avatar logo
от Деница Торньова
08:50, 16.09.2016
6595
Чете се за: 02:17 мин.
У нас

Маргарита Кехайова: Имаме Доли, имаме Папи, имаме Ежи, Рижко, Руско...всички си знаят имената, радват се. Моите котки са 10 на брой. - И колко кучета? - И две кучета. Отглеждам си ги, грижа си се за тях, обезпаразитявам ги.

Минка Лулчева: Паспорти, кастрация, всичко което е нужно е направено. И те просто на никого не пречат, нито има миризми, котки, никакъв шум не издават. Лягат, спят и нищо.

Не така обаче мислят съседите на Маргарита и Минка. Според семейство Иванови, които живеят на горния етаж, заради котките и кучетата, тук от години е шумно и изключително мръсно.

Мариана Обретенова - частен съдебен изпълнител: Съжалявам за израза, но миризмата е ужасна. То е воня, то не е миризма, колкото и грозно да звучи. Ако тези котки се отглеждаха нормално, т. е. ако беше чисто, ако беше всичко както трябва... нямаше да бъда и аз тук.

Така, след продължили няколко години съдебни дела, се стига до принудителното извеждане на животните от имота. Според изпълнителния лист, в къщата трябва да остане само една котка.

Минка Лулчева: Този закон е абсурден, абсурден... все едно децата да ти вземат и ги обичаме. Което, някой, за да ни ги вземе все едно взима живота ни, взима децата ни. Така че няма как да се оставим някой да ни ги вземе, това е...

Маргарита Кехайова: Аз си ги обичам и си държа на тях, държа да си ги гледам.

Изпълнението на съдебното решение се затруднява от факта, че в Пловдив няма място, където да бъдат настанени котките, ако бъдат принудително изведени от дома.

Даниела Церовска - Кастрационен център - Animal Hope: Къде отиват, къде отиват тези животни? Няма приют за котки.
Мариана Обретенова - частен съдебен изпълнител: Трябва да бъдат кастрирани, обезпаразитени и да бъдат върнати отново в мястото, където живеят. Не в къщата съответно, а в района където живеят. Само, че котките са вече кастрирани, обезпаразитени, имат всички документи, какво ги правите, като ги вземете? Това е много интересен въпрос. Трябва да ги пусна да живеят свободно на улицата.

Според екозащитни организации обаче, така ще се наруши Закона за защита на животните. Още повече, че котките от години са гледани в домашни условия и няма да оцелеят на улицата.

Мариана Обретенова - частен съдебен изпълнител: За мен е важно да изпълня съдебното решение и най-важното, което да направя, да не стресирам животните, затова съм назначила вещи лица, които ще ми помогнат в случая и надявам се самите длъжници по делото някак си да помогнат или да намерят някакво разрешение. - Има ли вариант да им дадете някаква отстрочка, така че те да могат да намерят домове на тези котки? - Винаги в такова производство се изслушват и двете страни. И винаги има такава възможност, всичко зависи от становището на вещите лица... те ще определят съответно начина, по който тези котки ще бъдат преместени, и всичко останало. Аз изцяло разчитам на тяхната компетентна намеса.

За вещи лица са ангажирани зооинженер, ветеринарен лекар и специалист от Зооветеринарния комплекс. Те ще присъстват и на принудителното извеждане на животните. 10 котки и две кучета, които могат да се окажат заложници в едни далеч по-сложни съседски отношения.

- Тези хора, които ни създават проблемите, дойдоха преди 7-8 години тук да живеят, а ние живеем от 60 години. И първото нещо което направиха, поискаха да купят нашия етаж за да си направят фамилна къща. И ние отказахме... След време чуваме от различни хора, че казват ние ще им намерим начина да ги изгоним. Ние сме подложени на постоянен тормоз тука.

- Имах костенурка. Какво им пречеше костунурката не мога да разбера, бях я намерила на пътя смазана от кола, лекувала съм я повече от година. Дойдоха с 10 полицаи и ми взеха костенурката. На тях какво им пречеше костенурката?

Ищците по делото също се оплакват от постоянен тормоз и заплахи. Нели и Добрин Иванови обаче не пожелаха да застанат пред камерата ни, преди да приключи принудителното извеждане на животните.

- Самите длъжници идваха в кантората и ме заплашваха, че ще има трупове, вероятно моят ще е един от тях...

Как ще приключи този случай, ще стане ясно следващата седмица, когато е изпълнението по делото. До тогава спешно се търсят желаещи да осиновят животните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заповядайте на голямото софийско хоро пред БНТ в 13:00 ч.
Заповядайте на голямото софийско хоро пред БНТ в 13:00 ч.
Недоволството на майките на деца с увреждания продължава
Недоволството на майките на деца с увреждания продължава