НОВИНИ

Безпрецедентна среща на САЩ и Русия за напрежението в Близкия Изток

Израел е домакин на безпрецедентна среща на съветниците по националната сигурност на президентите на САЩ и на Русия. Главни теми на срещата им са напрежението около Иран и ситуацията в Сирия. Белият дом се опитва междувременно да замести мирния план за израелско-палестинския конфликт с инвестиционен.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
19:16, 24.06.2019
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Джон Болтън - съветникът на Доналд Тръмп, и Николай Патрушев, който представлява Владимир Путин, разговаряха на четири очи, след като се срещнаха поотделно с израелския премиер Бенямин Нетаняху. Ю

Секретарят на руския Съвет за сигурност даде да се разбере, че Москва възнамерява да поеме инициативата за мирния процес в Близкия изток.

Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Русия: Имаме идеи за положителни стъпки, които могат да бъдат направени заедно от всички страни от региона.

Подробностите обаче Патрушев засега не огласява публично. Теми на разговорите в Ерусалим, които утре ще преминат в тристранен формат - с участието на израелския колега на Болтън и Патрушев - Мейр бен Шабат, са Сирия и Иран.

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел: Русия трябва да разбере, че Израел няма да позволи на Иран, който иска да ни унищожи, да установи бази до самата ни граница.

Междувременно държавният секретар на САЩ Майк Помпео започна от Саудитска Арабия и в Обединените арабски емирства да гради обявената от него глобална коалиция за гарантиране на безопасността на танкерите в района на Ормузкия проток. Германия обаче заяви, че за нея приоритет е спасяването на ядреното споразумение с Техеран.

Още една инициатива на Вашингтон в Близкия изток беше посрещната враждебно днес. На Западния бряг и в ивицата Газа палестинци гориха портрети на Доналд Тръмп заради планураната за утре конференция в Бахрейн, на която зет му ще се опита да замени мирните планове за израелско-палестинския конфликт с инвестиционни.

Джаред Къшнър предлага проекти за 50 милиарда долара, които да донесат работни места за един милион палестинци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо управляващата партия на Ердоган загуби изборите в Истанбул?
Защо управляващата партия на Ердоган загуби изборите в Истанбул?
ДРУГИТЕ новини: Виртуален HR
ДРУГИТЕ новини: Виртуален HR