Безработицата в САЩ спадна до 49-годишен минимум от 3,7%

Безработицата в САЩ е спаднала до близо 49-годишен минимум от 3,7 на сто през септември, но темпът на създаване на работни места се е забавил до едва 134 000 нови назначения заради урагана миналия месец, предадоха световните агенции. През август безработицата в САЩ спадна до 3,9 на сто.

от БТА
преди 1 година
Чете се за: 00:45 мин.
По света
Безработицата в САЩ спадна до 49-годишен минимум от 3,7%

Равнището на безработицата се е понижило до най-ниско равнище от декември 1969 година, след като продължителният период на нови назначения е върнал милиони американци на трудовия пазар в периода след Голямата рецесия.

Министерството на труда съобщи в същото време, че новосъздадените 134 000 работни места спрямо 201 000 през август са най-малко от една година насам, макар че това изглежда се дължи на урагана Флорънс, заради който бяха затворени хиляди обекти. В категорията на ресторантите, хотелите и казината заетостта е намаляла за първи път от септември миналата година, когато подобен ефект предизвика ураганът Харви.

;

Макар безработицата да е на исторически ниско равнище, почасовото заплащане е нараснало едва с 2,8 на сто спрямо миналата година.

През септември безработните в САЩ са били 6 милиона, а 4,6 милиона са работили само на непълен работен ден. Участието в пазара на труда е било 62,7 на сто.

Икономическият растеж на САЩ достигна 4-годишен максимум от 4,2 на сто на годишна основа през второто тримесечие благодарение на намалените данъци и политиката на дерегулация на администрацията на Доналд Тръмп.

Компаниите обаче започнат да изпитват затруднения да назначават поради липса на подходяща работна ръка или просто на свободна работна ръка. Това положение се очаква да предизвика покачване на заплатите, но те все още не нарастват съществено, което озадачава икономистите.

Топ 24
Най-четени