НОВИНИ

Безценни реликви съхранява музеят на Бачковския манастир

Безценни реликви опазват от векове монасите от Бачковския манастир "Успение Богородично". Сред шедьоврите на ювелирното изкуство е дарохранителница, която е умалено копие на катедралата "Сан Марко" във Венеция. Съкровищата се съхраняват в музея на манастира и могат да бъдат видени от посетителите.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
09:47, 27.11.2018
Чете се за: 00:57 мин.
Още

Музеят на Бачковския манастир е създаден през 30-те години на миналия век и представя богослужебна утвар, старинни икони и църковни одежди. Някои от експонатите са изработени от монаси, други са дело на изкусни майстори.

архимандрит Самуил - игумен на Бачковския манастир: Това показва по какъв начин творците са показвали своето отношение към вярата в бога.

Част от 500-те безценни образци са изложени в две нови зали на музея. Централното място е за дарохранителницата, която се съхранява при специални мерки за сигурност.

Стамен Пепелишев - уредник на музея на Бачковския манастир: Само две има такива запазени стари дарохранителници в България, едната е тук при нас, другата е в Националния исторически музей. Това е съд, в което се съхранява едно причастие, което се пази за специални случаи. Тя е сребърна, с позлата, с емайли, с филигран, камъни, има яспис, бисери, корали.

Няма данни обаче къде е изработена безценната дарохранителница.

Стамен Пепелишев - уредник на музея на Бачковския манастир: Знаем името на майстора, защото има надпис на нея и там се казва, че е от майстор Замфир. - За него знае ли се нещо? - Не, само името се знае. Замфир, златар от 1636 година, минало е много време.

Сред шедьоврите в музея са разпятия с дърворезба, близки като изработка до Рафаиловия кръст. Част от експонатите, сред които и потир от благородни метали, са създадени през 17-ти век в прочутите асеновградски ателиета.

архимандрит Самуил - игумен на Бачковския манастир: Това са вещи, които много малко майстори днес ги правят; има един набедреник, който е също сребърен, това днес, почти не се прави.

В музейната сбирка на манастира се съхраняват и старинни икони, сред които и на рядко изобразявания свети Меркурий.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Евростат: Половината българи не могат да се справят с неочаквани разходи
​Евростат: Половината българи не могат да се справят с неочаквани разходи
​Жълт код за обилни валежи в 7 области на страната
​Жълт код за обилни валежи в 7 области на страната