НОВИНИ

Безводие и в други райони на страната

Освен Перник и други райони в страната страдат от безводие и са на пълен или частичен режим на водата. Сред тях са Плевен и Ловеч, а в Шумен 13 села в областта са на режим. Сред основните причини са оскъдните валежи, ниските нива на водата във водоемите, но и големите течове в старата водопреносна мрежа.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:18, 20.11.2019
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Водният режим в Плевен и още 10 близки селища е само през нощта. Водата спира от полунощ до 5 часа сутринта. Основната причина за режима е значителното намаление на водата, доставяна от водоснабдителната система „Черни Осъм".Тя е към ловешкото ВиК-дружество и захранва с вода също Ловеч и още 10 селища,където също има режим.

От плевенското водоснабдително дружество твърдят, че основният проблем е сухото лято и няколкомесечната липса на валежи.

Митко Спасов, управител на ВиК-Плевен: На този етап не се налага въвеждане на още часове за режим. Нещата са стабилизирани. Съоръженията работят на максимална мощност.

На режим в района на Шумен заради недостатъчно вода са 13 села в областта. Едните получават вода на четна дата, другите на нечетна. Някои села получават вода през два дни. Причината е , че те не се снабдяват от язовир, а от местни водоизточници, които вече пресъхват.

Засега няма опасност от воден режим за Шумен,тъй като язовир „Тича"е над половината от обема си - твърдят от водното дружество в града. От там признават обаче за огромни загуби заради големи течове от старите тръби по които се губи около 80 %от водата.

Илиян Илиев, управител на ВиК-Шумен: Действително загубите са повече отколкото на нас ни се иска, просто трябва час по-скоро да бъде подменена старата водопроводна мрежа и да доведем до минимум тези загуби.

По данни на Комисията за енергийно и водно регулиране за цялата страна макар и плавно, загубите на вода заради течове по остарелите тръби растат, като средно те надхвърлят 60 %.

Проблемите с безводието днес дадоха повод на опозицията и за политически декларации.

Корнелия Нинова,председател на БСП: Събирате повече пари от хората, уж да инвестирате във водопреносните мрежи и качеството на водата, но вместо инвестиции те получават легени и кофи, в които да си носят вода.

Заместник-регионалният министър Нанков коментира в отговор, че основното решение са инвестиции в язовирна инфраструктура, но в момента някои от проектите са спрени по вина на местната управа.

Николай Нанков - зам.-министър на регионалното развитие: Язовир Черни Осъм и неговото изграждане винаги е била стопирана от местната общественост в Троян. А кметът на Троян знаем от коя политическа сила е.

Споровете за водната инфраструктура и режима ще продължат сред политиците и в следващите дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кабинетът одобри ремонтирания Закон за горивата
Кабинетът одобри ремонтирания Закон за горивата
МРРБ: Не става въпрос за безстопанственост на водното дружество в Перник
МРРБ: Не става въпрос за безстопанственост на водното дружество в Перник