Във френския град Биариц започва форумът Г-7. Срещата на Голямата седморка ще продължи до понеделник. Домакинът - френският президент Еманьоел Макрон, обяви, че акцентите ще бъдат глобалното затопляне, равенството между половете и международното икономическо положение.

Във форума Г-7 или Голямата седморка участват държавните глави на най-напредналите световни икономики: Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и Съединените щати.

Организацията се представя като "общност на ценности", чиито основни принципи са свободата, човешките права, демокрация и върховенството на закона. Сред темите, които ще бъдат дискутирани на срещата, са глобалното затопляне, световното икономическо положение и устойчивото развитие. След края на форума ще бъде публикувано комюнике, съдържащо едно или няколко споразумения между лидерите.

Тази година основните теми ще бъдат пожарите в Амазония, търговската война между Вашингтон и Пекин, обстановката в Иран, както и пътят, по който Великобритания ще поеме след Брекзит.

Британският премиер Борис Джонсън обяви, преди да отпътува за Биариц, че Обединеното кралство ще продължи да бъде "енергичен партньор" с всички съюзници на Лондон. Очаква се премиерът Джонсън да проведе двустранни срещи с останалите лидери, за да да подчертае намеренията на Кралството да запази мястото си на глобалната сцена.

© БГНЕС