НОВИНИ

Библиотека... за инструменти в Австралия

Представете си библиотека, но не за книги, а за... инструменти. Тук можете да наемете всякакви уреди и предмети - от бормашини до косачки, дори готварски принадлежности. Библиотеката се намира в австралийския град Брисбейн и се радва на огромен интерес!

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
10:23, 30.12.2018
Чете се за: 00:51 мин.
Още

Отвертки, гаечни ключове, палатки, пили - не, това не е магазин за инструменти, a библиотека. Традиционната тишина и шумолене на страници е изместено от потракване на бормашини и менгемета. Рейчъл има малък бизнес за производство на мебели. Казва, че услугите на библиотеката са ѝ от огромна помощ.

Рейчъл Брайсън: "Помага ни да държим цените си ниски, защото не се налага да купуваме всички необходими инструменти."

На практика става дума за класическа библиотека, но вместо книги се заемат инструменти. Първо за седмица, после срокът може да бъде удължен. А ако инструментът не бъде върнат и тогава, следват глоби. Всичко това разбира се, се вписва в картон. Идеята не е да насърчаваме консуматорското, а да се опитваме да градим едно устойчиво и до някъде щадящо природата бъдеще, казва Сабрина, която е основател на библиотеката. Има инструменти, които се ползват много рядко, заемат място, биват изхвърляни. Ние им даваме шанс за втори, допълва Сабрина.

Сабрина Чакори, основател на библиотеката: "Като дрелките например. Те се използват средно по около три часа годишно. А потенциалът им е много по-голям."

Дом на инструментите, екипировката и всичко, които се предлага е помещение, собственост на щатската библиотека в Киунсланд. Като годишният наем е символичните 75 австралийски долара. А близо 500-те книги-инструменти за безвъзмездно дарени.

Сабрина Чакори: "Всичко, което виждате тук е дарено от общността, от компании за ремонт и подръжка. Събирали сме ги и от депа за отпадъци."

Библиотеката се стопанисва от доброволци. Те следят за чистотата и изправността на върнатите предмети. А с началото на летния сезон в Австралия заемането става все по-активно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фестивал на ледените фигури в Москва
Фестивал на ледените фигури в Москва
Жеги в Австралия: Коала пие вода от бутилка (ВИДЕО)
Жеги в Австралия: Коала пие вода от бутилка (ВИДЕО)