COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Библиотеката на Софийския университет "Св. Климент Охридски" навърши 130 години

130 години от създаването на Библиотеката на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бяха отбелязани днес. Библиотеката е открита само дни след откриването на самия Университет - на 29 октомври 1888 година. Честването ще продължи и утре и е под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:27, 26.09.2018
28508
Чете се за: 00:50 мин.
Животът

Библиотеката на Софийския университет е втората по големина в страната след Националната. Тя притежава фонд от 2,620 млн. книги. Сред тях са и изключително ценни издания от 19 и 20 век, най-вече научни монографии.

доц. Анна Ангелова, директор на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“: Около 24 000 студенти годишно са регистрирани като читатели, всеки чете, но като че ли най- много четат студентите юристи и от хуманитарните специалности, които са тясно свързани с книгата.

„Сградата с лъвовете“, която всички познаваме, пък е открита през 1934 г. и е по проект на големите български архитекти Васильов и Цолов. Днес ректорът проф. Анастас Герджиков отбеляза важността на библиотекарската професия.

проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ „Св. Климент Охридски“: Гьоте, братя Грим, Хьолдерлин и дори Казанова, но и много други хора, най- големите имена от този от този важен за световната култура период като Лайбниц, Лесинг и Винкелман са били ваши колеги.
;

Проф. Герджиков награди и две дългогодишни библиотекарки. Славка Шопова е историк по образование, на 91 години. Общо 60 години работи в библиотеката, като 30 от тях - след пенсия.

Славка Шопова, библиотекар: Това беше най-хубавата професия, аз никога не съм съжалявала, че не съм работила по първата си специалност, даже имаше един преподавател, който казваше „Това е магията на книгите, за това сте останала толкова дълго в библиотеката“.

Годишнината се отбелязва и с изложба - уникалната сграда на библиотеката през обектива на двама фотографи и с разлика повече от 80 години.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пет награди „Питагор“ за учени от Българската академия на науките
Пет награди „Питагор“ за учени от Българската академия на науките
Интеграцията на мигранти на пазара на труда
Интеграцията на мигранти на пазара на труда