Един от символите на Лондон - часовникът на кулата "Елизабет", известен като Биг Бен - днес става на 160 години. Юбилеят обаче ще бъде отбелязан в мълчание, защото втора поредна година забележителността се ремонтира. В срок ли върви ремонтът и кога отново ще се чуе емблематичният звън на Биг Бен - вижте отговорите във видеото.

Вместо мелодичен звън, от Биг Бен се чува шум от активната работа на реставратоирте. Скеле обгръща 96-метровата кула "Елизабет" от всички страни. Вътре кипи трескав труд - всички елементи на и около циферблатите се свалят, освежават и връщат на място.

Според ръководителя на проекта работата върви по график, но не липсват изненади и предизвикателства.

Адам Ватробски, архитект: В уникално здание като това, което е част от Световното културно наследство, се откриват неочаквани неща, едва след като започне работата по него. Това се случи с покрива - нямаше как да разберем, докато не започнахме с ремонта на покрива. А това стана възможно след изграждането на скелето.

След 158 години вярна служба и точно отчитане на времето, Биг Бен замлъкна през 2017 г. И ако всичко върви по план, ще заработи отново през 2021.

Викторианският механизъм на часовника е свален, за да не се праши по времена ремонтните дейности. Камбаната на Биг Бен, която тежи повече от 13 тона, остава на място по време на реставрацията. Тя се използва само в Новогодишната нощ. Въпреки че има скеле около кулата, циферблатите на часовниците остават видими.

Биг Бен е най-сниманата забележителност в Лондон, твърдят запознати и се надяват реставрацията да приключи в срок. Кулата се ремонтира като част от голям проект, който включва обновяване на цялата сграда на Британския парламент. За целта са отпуснати 4 млрд паунда.

Биг Бен прозвуча за последно, преди да замлъкне за четири години

Биг Бен прозвуча за последно, преди да замлъкне за четири години

Един от символите на Лондон часовниковата кула Биг Бен замлъкна. На обяд най-голямата камбана, която тежи около 14 тона, беше изключена от часовникови...