НОВИНИ

Биг Бен замлъква за четири години

Историческата часовникова кула Биг Бен в Лондон ще замлъкне за четири години. Причината е реставрация, която ще продължи до 21 август 2021 година.

bnt avatar logo
от БНТ
10:08, 16.08.2017
Чете се за: 00:36 мин.
По света

В 12 часа на 21 август ще е последният удар на Биг Бен. Той ще бъде ремонтиран и реставриран през следващите четири години - по план точно до 21 август 2021 г.

Виктория, германска туристка: Наистина е жалко. Защото смятам, че това е всичко, което туристите искат да видят и чуят тук. Ако спре да звъни, ще някак тъжно.

Това е най-дългият "мълчалив" период в 157-годишната история на 96-метровата кула и емблема на британската столица. Най-голямата камбана тежи близо 14 тона. Тя била монтирана през 1859 година и кръстена Биг Бен. След това името ѝ се прехвърлило върху цялата часовникова кула.

Ян, белгийски турист: Четох вестник тази сутрин и научих, че става дума за здравето и безопасността на работниците заради силния звук, който може да увреди слуха.

По време на ремонта няма да работят както най-голямата, така и четирите по-малки камбани, които бият на всеки четвърт час. Все пак се прокрадват надежди, че по изключение Биг Бен може да бъде чут за Нова година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАП отчете ръст на оборотите по морето със 100 млн. лв.
НАП отчете ръст на оборотите по морето със 100 млн. лв.
Белгиец заловен в Турция по подозрение в тероризъм
Белгиец заловен в Турция по подозрение в тероризъм