НОВИНИ

Бил Клинтън пристигна в Прищина за 20-ата годишнина от края на войната в Косово

Бившият американски президент Бил Клинтън пристигна в Прищина по случай утрешното честване на 20-тата годишнина от навлизането на силите на НАТО в бившата сръбска провинция. Клинтън е придружен от държавния секретар на Съединените щати по време на втория му мандат - Мадлин Обрайт. Спекулира се, че към тях за церемониите ще се присъедини и бившият британски премиер Тони Блеър.

bnt avatar logo
от БНТ
22:31, 11.06.2019
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Бил Клинтън беше посрещнат от президента на Косово Хашим Тачи с думите "добре дошли при семейството Ви в Косово, г-н Президент". Гостът получи почетния медал "Ордена на Свободата" и посочи Косово като пример за демократична, свободна и мирна държава, която напълно заслужава да бъде член на Европейския съюз и НАТО.

Утре стават точно 20 години от влизането на силите на НАТО в бившата сръбска провинция. Така се прекратява окончателно кървавото потушаване на албанското националистическо движение в Косово. Конфликтът струва живота на 15 хиляди души. Въздушните удари срещу режима на Милошевич започват на 24 март 1999 и продължават 78 дни. Кризата завършва със споразумението от Куманово, Македония за изтегляне на югоармията от Косово и навлизане на части на KFOR.

„Историята показва, че ударите срещу бивша Югославия са били необходими и легитимни, защото спряха насилието, позволиха на бежанците да се върнат по домовете си, а силите на НАТО осигуриха сигурност в Косово за всички“, заяви генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг пред сръбския вестник "Политика".

На 15 януари 1999 г. в село Рачак, Косово, сръбските сили за сигурност разстрелват 45 етнически албанци. Според Белград убитите са били от Армията за освобождаване на Косово, която режимът смята за терористична организация. Случаят става една от основните причини за употребата на военна сила срещу управлението на Милошевич и е едно от обвиненията срещу него в Трибунала в Хага.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Държавата ще плати 50 млн. лв за бензин на четири големи вериги бензиностанции
Държавата ще плати 50 млн. лв за бензин на четири големи вериги бензиностанции
Фестивалът „Пловдив чете“ беше открит официално тази вечер
Фестивалът „Пловдив чете“ беше открит официално тази вечер