COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Бинали Йълдъръм замени Давутоглу начело на управляващата партия

Интригата по политическите върхове на Турция след разрива между Ердоган и Давутоглу e напът да приключи - след като днес управляващата партия номинира близкият до президента транспортен министър - Бинали Йълдъръм за нов премиер. Единственият кандидат за председател на управляващата партия е дългогодишен верен съратник на Ердоган и се очаква да подкрепи амбициите му за президентска република.

от БНТ
18:57, 19.05.2016
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Очаква се Бинали Йълдъръм да бъде утвърден за председател на Партията на справедливостта и развитието на извънредния конгрес в неделя. Той беше свикан след решението на Ахмет Давутоглу да напусне лидерския пост, заради разногласия с президента. За разлика от него Йълдъръм - верен съюзник на Реджеп Тайип Ердоган, побърза да увери, че ще работи в съгласие с него.

Бинали Йълдъръм, транспортен министър и кандидат за лидер на ПСР: "Никой не бива да се съмнява, че ще работим в пълна хармония - на първо място с нашия основател на партията и президент, а после с партийните ни другари на всички равнища, за да осъществяваме целите на страната".
;

Тъй като лидерът на управляващата партия автоматично оглавява изпълнителната власт, Бинали Йълдъръм ще стане новият премиер на Турция. Съоснователят на Партията на справедливостта и развитието е дълги години транспортен министър. Като довереник на Ердоган е ръководил огромните инфраструктурни проекти, критикувани за това, че са мегаломански и са променили лицето на Турция. Като награда за верността най-сетне идва премиерският пост. Йълдъръм вероятно ще улесни Ердоган в стремежа му да прехвърли правомощията на изпълнителната власт в ръцете на президента. Опонентите на Ердоган очакват още по-авторитарен режим. Някои виждат проблемите в политическата система на Турция.

Адил Гур, политолог: "Системата е създадена така, че да води до безизходица. Тази причина стои зад оттеглянето на г-н Давутоглу. Системата не може да функционира в сегашния си вид".

Засега най-сериозният опит за промяна е законопроектът за отмяна на депутатския имунитет, който засилва опасенията за преследване на депутати от опозицията.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
163 глоби след акция на КАТ в Пловдив през изминалото денонощие
163 глоби след акция на КАТ в Пловдив през изминалото денонощие
Що е то да къмпингуваш на Карадере? (СНИМКИ)
Що е то да къмпингуваш на "Карадере"? (СНИМКИ)