НОВИНИ

Биографията на Джон Толкин вече може да се прочете и на български език

Най-после и на български език - от днес на книжния пазар е "Биографията" на Джон Роналд Руел Толкин - бащата на "Властелинът на пръстените".

Петя Тетевенска
от Петя Тетевенска
20:25, 16.05.2016
Чете се за: 01:03 мин.
Още

Началото на тази книга е преди близо 45 години, когато самият Толкин е още жив и дава разрешение на Хъмфри Карпентър - писател и ярка фигура от културните програми на Би Би Си - да напише историята на неговия живот. Тази биография е основана на писма, дневници и документи от архива на Толкин и спомени на неговите близки.

Автори на фентъзи има много, но Толкин създаде митология, която завладя света със своя "Хобит" и "Властелинът на пръстените". Бил е уважаван професор в Оксфорд и не спирал да изследва старите езици. Може би в биографията на Хъмфри Карпентър е скрит ключът към загадките на Толкин.

Стела Джелепова - преводач: Ние сме свикнали с този леко карикатурен образ на възрастния професор с туиден костюм и лула в уста, а всъщност се оказва, че е един много интересен човек, шегаджия, пада си по компаниите, по пийването, по яденето.

Ако всеки оценяваше хубавата трапеза и добрата компания, светът щеше да е много по-добро място - това е любим цитат от Толкин на преводачката Стела Джелепова.

Темз Арабаджиева, фен на Толкин и експерт в издателство: Като фен бих казала просто, че Толкин е Бог за мен...

Той казва, че всяко дете има талант, а неговият талант е да измисля езици, включително и староанглийски в случая... През годините той си води дневници на свой собствен език и признава пред Карпентър, че години след това не е могъл да разчете ранните си записки, тъй като е правил толкова много промени.

Биографията дава детайли около написването на култовите му книги.

Стела Джелепова - преводач: Особено около "Властелинът на пръстените", понеже писането минава доста турбулентно, с отказване, с отчаяние, със започване отначало и продължава близо 15 години.

Някога самият Толкин пише: Приказното е опасна земя - клопки има в нея за невнимателните и тъмница за прекалено храбрите. Но честит е човекът, успял да поскита из това царство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пороен дъжд заля Варна
Пороен дъжд заля Варна
Коли, покрити с черен найлон, притесняват жителите на столичния квартал Обеля
Коли, покрити с черен найлон, притесняват жителите на столичния квартал "Обеля"