НОВИНИ

Биопроизводители излязоха на протест и поискаха оставка на земеделския министър

Биопроизводители протестираха пред Министерството на земеделието. Те са недоволни от нова наредба за биологичното производство, с която се въвеждат много високи изисквания както към тях, така и към фирмите, които ги сертифицират. От министерството отговориха, че заради открити нарушения се вземат мерки, за да се гарантира високо качество на биохраните.Протестиращите поискаха оставката на министър Румен Порожанов и с открито писмо поканиха премиера Бойко Борисов да се намеси.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
19:52, 09.04.2019
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Биопроизводителите обявиха, че заради промените в наредбата, сменяйки сертифициращата фирма, трябва да правят нови етикети, да плащат допълнително за нови лабораторни анализи, и определиха ситуацията като разправа със сектора.

Веселина Ралчева - Асоциация "Биопродукти": Към нас са наложени санкции, каквито няма никъде в Европейските страни и които не се изискват по регламент. Вместо да се насочат усилията към фирмите , които източват европейски средства за биоземеделие без да произвеждат нищо.целият тормоз и репресия се прехвърли към реалните български биопроизводители.
Д-р Стоилко Апостолов - Асоциация "Биопродукти": Искаме прозрачност в сектора. Искаме контрол , а не произвол. Да се знае кои са сертифициращите фирми,кои са честно работещите фермери, но да не се стига до произвол.

Протестиращите отказаха преговори и поскаха оставката на Румен Порожанов. Според него промените са необходими, тъй като Европейската комисия е установила слабости при контрола на биопроизводството у нас. Порожанов се оплака от трудния диалог с биопроизводителите.

Румен Порожанов - министър на земеделието, храните и горите: Един ден ми благодарят за нещо. На другия ден са ми сърдити за нещо друго. Тука сме нещо като италианско семейство. Не е вярно, че някой иска да затрие бранша. По-скоро трябва да има контрол и надеждност на храните.

А за исканата му оставка заяви, че диалог винаги ще има, но основание за оставка няма.

След протеста пред Министерство на земеделието, биопроизводителите се отправиха към Министерски съвет, за да представят своите искания. В открито писмо те поканиха премиера Бойко Борисов да се намеси в спора със земеделското министерство. Планират нов протест следващата седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Референдум от Брюксел - перспективите пред новия Европарламент
"Референдум" от Брюксел - перспективите пред новия Европарламент
Определянето на защитените зони ще се решава на местно ниво
Определянето на защитените зони ще се решава на местно ниво