COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

​Биоземеделци и животновъди ще получават по-големи субсидии след 2020 г.

Прогнозата е на земеделския министър Румен Порожанов. Той напомни, че намалението на парите за България през новия период ще бъде минимално - под 1%. Подробности за разпределението на намаления бюджет за земеделие - от Зоя Велинова.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:22, 04.06.2018
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Дебатите по общата селскостопанска политика след 2020 г. започват утре в НДК, но още от днес при обиколката си в страната земеделските министри обсъждаха най-спорните въпроси. Сред тях е с колко ще бъдат намалени евросредствата за земеделие заради Брекзит и усложнената бюджетна ситуация.

Фил Хоган, Европейски комисар по земеделие и развитие на селските райони: Всеки фермер се тревожи за пазарната подкрепа от Евросъюза, която ще получава и с право, тъй като тя е основен източник на доходи.

Очакваме 5 -процентно намаление на общия бюджет за земеделие. От друга страна всички премиери искат да харчат повече за сигурност, миграция и отбрана и по-малко за земеделие. Затова защитата на фермерите ще бъде наш приоритет.

Според земеделския министър Румен Порожанов за повечето от европейските страни ще има намаляване на плащанията. За България то е под 1%.

Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите: За всички големи страни - членки намалението е 3.9 %. Единствено балтийските държави и Словакия имат увеличение. Така че вече имаме първи стъпки на сближаване на нивата на плащанията.

Обсъжда се и много по-нисък таван на плащанията, но България ще защитава да се запази стария, който е 300 000 лева. Много от важните въпроси на бъдещата селскостопанска политика, които целят опростяване и модернизиране - тепърва ще се уточняват.

Това, което със сигурност се знае е, че преките плащания ще останат основни в новата селскостопанска политика след 2020 г. С приоритет ще се подпомагат младите фермери, както малките и средни стопанства, които са по-голямата част от земеделския сектор на Евросъюза.

Утре дебатите по финансовите инструменти за земеделие и развитие на селските райони в Евросъюза продължават на четвъртата годишна европейска конференция в НДК.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Джок Полфрийман остава на свобода, ВКС остави без разглеждане искането за възобновяване на делото
Джок Полфрийман остава на свобода, ВКС остави без разглеждане искането за възобновяване на делото
ДРУГИТЕ новини: Топ продуцент с лекции в НАТФИЗ
ДРУГИТЕ новини: Топ продуцент с лекции в НАТФИЗ