НОВИНИ

Бисер Петков: Исканията на майките на деца с увреждания се удовлетворяват

Правителството не чака, а действа по отношение на исканията на майките на децата с увреждания. Исканията им се удовлетворяват, правителството предприе законодателни инициативи, с които да се гарантират правата на хората с увреждания. Това каза социалният министър Бисер Петков в предаването "Още от деня".

bnt avatar logo
от БНТ
19:00, 15.11.2018
Чете се за: 00:58 мин.
У нас
Бисер Петков, социален министър: По отношение на покачването на цените на някои от горивата, говоря за тези за отопляване на бита, вероятно следващата седмица ще бъде прието решение, с което на всички, които получават целеви помощи за отопление ще бъдат изплатени допълнително по 100 лева, с които да се компенсира увеличението на цените на някои горива - твърдо гориво, дърва въглища и повишение цената на газта.

По този начин ще бъде компенсирано и другото увеличение, което в резултат от това увеличение се наблюдава по стоковата верига.

Бюджетът за 2019 предвижда съществен ръст на социалните разходи, този бюджет е разработен на основата на ръст на минималната работна заплата. Предвидено е с 9,8% да нарасне тя и да стане 560 лева от януари, добави той.

Бисер Петков, социален министър: Предвидени са и разходи за подкрепа на социално слабите, най-големият ръст в социалното министерство е по отношение на хората с увреждания. Там бюджетът включва допълнително над 150 милиона лева. Предвидена е една сума от 30 милиона лева, 50% ръст от сегашната сума за енергийно подпомагане на около 200 000 българи, които доходите не им позволяват да си осигурят "топлото".

Предвижда се и подпомагане на общините в трансферите за финансиране на социалните услуги, които са държавно делегирани дейности. За следващата година е предвидено за тази цел да се изплатят 260 милиона лева, което е с повече от 30 милиона спрямо тазгодишната сума, коментира Бисер Петков.

По добрата осигуряемост и събирането на осигурителни вноски подпомага и издаването на еднократна помощ преди двата по-големи зимни празника, както и за великденските на българските пенсионери, каза социалният министър.

Той бе категоричен, че държавата няма намерение да се променя законодателството относно бременност и майчинство. Българското законодателство предоставя по-благоприятни условия от минималните стандарти, които европейската директива гарантира.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожарите в Калифорния: Десетки жертви и над 130 изчезнали
Пожарите в Калифорния: Десетки жертви и над 130 изчезнали
ЕК призова случаят с Груевски да не се политизира
ЕК призова случаят с Груевски да не се политизира