Бисер Петков: В момента има ниска безработица и дори глад за квалифицирани кадри

Ниска безработица и дори глад за квалифицирана работна ръка. Синдикати и работодатели предвиждат 10-12% ръст на заплатите. Бизнесът обаче е недоволен от повишаването на минималната работна заплата - това коментира в студиото на "Денят започва" социалният министър Бисер Петков. По думите му, доходите ще продължават да растат. В петък Бисер Петков ще се срещне със социалните партньори, за да набележат мерките за прилагането на европейския стълб за социалните права, който е един от основните приоритети.

от БНТ
преди 2 години
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Във връзка с Българското европредседателство, Бисер Петков заяви, че в София е предвидено провеждането на 23 събития, които вече започнаха. Има няколко конференции на високо ниво, в които ще се поставят важни за ЕС въпроси като: бъдещето на труда, социалната икономика... Като председателстващ Съвета на министрите в областта на труда и социалните въпроси има важни 14 досиета, по които се очаква България да постигне напредък, обясни министърът.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: В началото на следващата седмица в ЕП започваме междуинституционалния разговор по Директивата за командированите работници... Имаме много работа по отношение на измененията в Директивата за координацията на системите за социална сигурност. Също и новата Директива, която е за постигане на по-добър баланс между личния и професионалния живот на родителите.

Основният приоритет в нашата област е прилагането на европейския стълб за социални права, който беше приет през ноември, каза още Бисер Петков. Ето защо в петък е поканил социалните партньори, за да обсъдят какви мерки ще се набележат за прилагането на този стълб.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: В сърцевината на европейската политика е кохезионната политика и затова позицията на България е ясно изразена в началото на председателството е, че тази политика трябва да продължи.

Относно подобряване на качеството на работната сила, на утрешното заседание на МС ще бъде разгледан Националния план за действие по заетостта. За 73 млн. от държавния бюджет се предвиждат програмни мерки, които да допринесат за повишаването качеството на работната сила, защото се очертава дефицит. Това ще доведе до повишаване цената на труда - със 6,6% да нарасне компенсацията на едно заето лице през 2018 г., обясни още министър Петков.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Беше създадена една работна група, която да разработи концепция за изплащане на пенсии и за регламентиране на втория стълб. Постигнахме съгласие пенсионните дружества да могат да предлагат на своите клиенти възможност за избор между няколко пенсионни продукта. Основният продукт трябва да бъде пожизнена пенсия.
Топ 24
Най-четени