НОВИНИ

"Бистришко бранище" трябва да остане резерват

Биосферен резерват "Бистришко бранище" трябва да запази статута си. Такава заявка даде местната власт и министерството на околната среда и водите на обществено обсъждане тази вечер. Половината от обектите, обявените за световно културно и природно наследство на ЮНЕСКО, са под заплаха, показва ново изследване на еколози.

БНТ2-София
от БНТ2-София Карина Караньотова
20:30, 03.05.2017
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

В момента тече мониторинг в световен мащаб и всички биосферни резервати трябва отново да бъдат заявени. България не прави изключение и трябва да защити максимален брой от своите резервати. "Бистришкото бранище" е една от 16-те защитени територии у нас.

Николай Гюров, кмет на село Бистрица
"Всяка една страна попълва номинационен файл, с който отново заявява желание да принадлежи към това световно наследство."

Местните жители изказаха притеснения за променения облик за резервата след смерча преди 17 години, нападението на дърветата от бръмбара корояд и пожара в местността през 2012 година. А гората се възстановява твърде бавно, смята Васил Котев, който е хижар в хижа Академика.

Васил Котев, местен жител
"Самите борове са с диаметър 1 метър и са нападали един върху друг. Ако решите да минете отгоре, земята е на 10 метра под Вас."

Досега в резервата не е имало човешка намеса, защото природата е оставена сама да се справя с процесите. От Лесотехническия унверситет пък коментираха, че природата бавно се възстановява и вече има поникнали нови борчета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фейсбук ще се бори с езика на омразата
Фейсбук ще се бори с езика на омразата
Новите министри в кабинета Борисов 3 (СНИМКИ)
Новите министри в кабинета "Борисов 3" (СНИМКИ)