НОВИНИ

​Битката за Триполи се ожесточава

Битката за Триполи се ожесточава. Продължава настъплението на силите на маршал Хафтар. Противниците му съобщават за поне 32-ма загинали от началото на офанзивата. Европейският съюз призова за спиране на огъня по хуманитарни причини.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:54, 08.04.2019
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Битката за Триполи вече прогони около 3 хиляди души от града. Хиляди цивилни се оказаха в капан заради сраженията между двата воюващи лагера. Върховният представител на Европейския съюз Федерика Могерини призова за хуманитарно примирие.

Федерика Могерини, върховен представител на ЕС за външна политика: Трябва да се избегне ескалация на военния конфликт и да се търси пътя на политическите преговори.

Маршал Хафтар обаче няма никакво намерение да спира настъплението. Някогашният съратник на Муамар Кадафи се определя като "обединител на нацията". След смъртта на Кадафи през 2011 г. Либия не успя да създаде единна централна власт.

Западната част на страната, където е и Триполи, е под контрола на създаденото през 2015 година Правителство на националното единство. Начело е премиерът Фаез Сарадж. Той има подкрепата на западните държави, Турция и Катар.

Източна Либия е в ръцете на създаденото през 2014-та година Правителство на Тобрук. То поддържа либийската национална армия, която се ръководи от маршал Хафтар. Военноначалникът има подкрепата на Обединените арабски емирства и Египет.

Камран Бокари, директор на Центъра за Световна политика: Маршал Хафтар е уникална личност. Той не се смята за равен с другите военни лидери.

Хафтар е завършил в Москва. Бил от приближените на Кадафи. До края на 80-те, когато попаднал в плен в Чад. След пленничество живял двадесетина години в Съединените щати. Върнал се в родината си, за се включи в свалянето на Кадафи, оттогава е главнокомандващ на армията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почти 53 000 абитуриенти ще се явят на матури
Почти 53 000 абитуриенти ще се явят на матури
Корнелия Нинова: Статуквото се брани да няма промяна
Корнелия Нинова: Статуквото се брани да няма промяна