НОВИНИ

Бивши служители на "Пикадили" ще си получат неизплатените заплати

След малко повече от година служителите на закритата търговска верига “Пикадили” във Варна вече ще получат неизплатените си заплати и обезщетения. След редица протести и натиск от страна на омбудсмана Мая Манолова бяха гласувани промени в занодателството. Те дават възможност на работниците от фалирало предприятие да са сред първите ищци, които да получат вземанията си.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Мариана Малева
10:57, 02.05.2018
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Цяла година освободените служители не спираха да протестират и да настояват да им бъдат изплатени полагащите им се възнаграждения. Част от 700- те служители се регистрираха като безработни. Други, като Лазарина Пантелеева, са имали късмета бързо да започнат нова работа.

Лазарина Пантелеева
“От борсата само не става, малко е което дава борсата.”

Лазарина с нетърпение очаква решаването на казуса с неизплатените възнаграждания.

Лазарина Пантелеева
“Може би ще се чувствам удовлетворена, ако го направят това нещо, а с всички, а не само с нашата верига, с други, които имат тази кауза да се борят за своите права.”
Бойка Георгиева
“Аз все още се водя на работа, все още съм в майчинство. Втората ми година майчинство приключва август месец. Дотогава ще вземам майчинските, но сега, след като тече процедура по обявяването на фалита, не зная какво ще правя, ако евентуално ни прекратят договорите.”

Мергюл Хасан е била служител на търговска верига “Пикадили” цели 12 години. Още не може да забрави несигурността, когато в един момент остава и без работа, и без заплата.

Мергюл Хасан
“В много лошо положение ни поставиха. Добре, че имам близки, приятели и роднини, които ми помогнаха финансово. И съм много благодарна, че ме подкрепяха през цялото време.”
Евгени Никитин- член на Автономния работнически синдикат
“Никой не вярваше, че ще успеем да се преборим и това ми дава много голяма надежда и пример, когато работници и синдикати са обединени и действат заедно.”

След почти 14 месеца, сагата със служителите на фалиралата търговска верига “Пикадили” във Варна е на финалната права. Благодарение на Фонда за гарантиране на вземанията, служителите ще могат най- накрая да получат парите си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Колко ще струва балът на абитуриентите тази година?
Колко ще струва балът на абитуриентите тази година?
Фронтекс бие тревога за нарастване на бежанските потоци от Турция
Фронтекс бие тревога за нарастване на бежанските потоци от Турция