НОВИНИ

Задържаха бившия френски президент Никола Саркози за разпит

Френската полиция разпитва бившия президент Никола Саркози за евентуално незаконно либийско финансиране на кампанията му през 2007 г. Саркози може да бъде задържан до 48 часа, след което трябва да му бъде предявено обвинение или да бъде освободен.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
10:45, 20.03.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Никола Саркози се разпитва в сградата на съдебната полиция в град Нантер, на 11 километра от центъра на Париж. Разследването е от април 2013г.

Бившият обитател на Елисейския дворец се разпитва за първи път по случая. Следствието е поверено на трима съдии - следователи от финансовия сектор. Всичко започна от публикация на сайта Медиапарт, изнесъл либийски документ, в който се говори за финансиране от страна на Муамар Кадафи на президентската кампания на Саркози. Следователите разполагат с показанията на свидетел от 2016 г., който твърди, че е предал на представители на Саркози " няколко куфарчета от Либия", когато последният е бил вътрешен министър. Според медиите става дума за поне 5 милиона евро.

Показанията потвърждават твърдения на бившия шеф не либийското разузнаване Абдула Сенуси и бележки в тефтерчетата на бившия министър на петрола на Либия Шукри Ганем, чието тяло беше открито през 2012 във водите на Дунав във Виена. Магистратите са получили доклад от полицаите от централната служба за борба с корупцията и финансовите измами, основан на редица показания. Нови детайли към случая прибавя и ареста на финансовия посредник Алекснадър Джури, близък със средите на френската десница.

Никола Саркози отрича обвиненията за незаконно финансиране на президентската му кампания.

Дясната ръка на Саркози, Брис Ортфьо, бивш вътрешен министър също се разпитва, пак според медийни съобщения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Караниколов: Около 150 са язовирите, които са в по-тежко състояние
Министър Караниколов: Около 150 са язовирите, които са в по-тежко състояние
Варна е домакин на „Национални дни на кариерата - добра кариера, добър живот
Варна е домакин на „Национални дни на кариерата - добра кариера, добър живот"