Бившият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон създаде нова политическа формация с надежда да остане фактор в сепаратисткото движение макар да се намира извън Испания, където би бил арестуван по обвинения в предизвикване на размирици, предаде Асошиейтед прес.

© снимка: БТА / АРХИВ

Пучдемон присъства на вчерашния учредителен конгрес на своята формация Национален призив за републиката в североизточния испански град Манреса чрез видеовръзка. Бившият лидер се обърна към множеството от Белгия, където живее, откакто преди година избяга от Испания след незаконната и претърпяла провал декларация на независимост на каталунския парламент.

Пучдемон създава нова партия година след неуспеха да отдели Каталуния от Испания

Пучдемон създава нова партия година след неуспеха да отдели Каталуния от Испания

Преди една година Карлес Пучдемон заплаши да наруши единството на Испания, обявявайки независимост на автономната област Каталуния. Днес бившият регио...

Пучдемон и останалите организатори предпочитат да определят новата формация като движение, а не политическа партия. Правилата на организацията ще позволяват на членовете ѝ да участват и в политически партии. Само една от трите сепаратистки каталунски партии подкрепиха новото движение.

Каталунските сепаратисти отбелязаха първата годишнина от претърпялата поражения декларация за независимост с протести и се зарекоха да продължат усилията за отделяне от Испания, посочва Ройтерс.