НОВИНИ

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон създаде нова политическа формация

Бившият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон създаде нова политическа формация с надежда да остане фактор в сепаратисткото движение макар да се намира извън Испания, където би бил арестуван по обвинения в предизвикване на размирици, предаде Асошиейтед прес.

bnt avatar logo
от БТА
10:52, 28.10.2018
Чете се за: 00:24 мин.
По света
бившият каталунски лидер карлес пучдемон създаде нова политическа формация

Пучдемон присъства на вчерашния учредителен конгрес на своята формация Национален призив за републиката в североизточния испански град Манреса чрез видеовръзка. Бившият лидер се обърна към множеството от Белгия, където живее, откакто преди година избяга от Испания след незаконната и претърпяла провал декларация на независимост на каталунския парламент.

;

Пучдемон и останалите организатори предпочитат да определят новата формация като движение, а не политическа партия. Правилата на организацията ще позволяват на членовете ѝ да участват и в политически партии. Само една от трите сепаратистки каталунски партии подкрепиха новото движение.

Каталунските сепаратисти отбелязаха първата годишнина от претърпялата поражения декларация за независимост с протести и се зарекоха да продължат усилията за отделяне от Испания, посочва Ройтерс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​МВнР осъжда остро нападението над синагогата в Питсбърг
​МВнР осъжда остро нападението над синагогата в Питсбърг
След стрелбата в Питсбърг: Жертвите са 11, сред тях няма деца
След стрелбата в Питсбърг: Жертвите са 11, сред тях няма деца