Д-р Петър Москов говори за мотивацията да създаде партия "КОД" в предаването "Денят започва с Георги Любенов".

Той каза, че "КОД" е имал възможността, независимо от липсата на формални и съдебни регистрации, да участва и на европейските, и на местните избори.

Д-р Петър Москов: За нас, когато решихме да формираме партията, имаше съмнения дали е нужна още една партия. Защото една партия е нужна не, когато едни хора няма какво да правят и са решили да се занимават с партийно строителство/.../ Когато има някаква обществена нужда, лакмусът на тази обществена нужда всъщност са местните избори.
На местните избори се случи следното: десницата в лицето на центристката управляваща партия ГЕРБ загуби 300 хиляди гласа в сравнение с местните избори през 2015 г. Дясната претенция за алтернатива на ГЕРБ, която се нарича "Демократична България", загуби 175 хиляди гласа в сравнение с 2015 г. Това са близо половин милион български граждани, които са направили своя избор в дясно, и на тези избори не са намерили своя политически представител. Ето това е достатъчна мотивация, за да има смислена дясна консервативна алтернатива.

Целия разговор вижте във видеото.