НОВИНИ

Бизнесмени дариха 500 000 лв. за ремонт на Бачковския манастир

500 000 лева даряват пловдивски бизнесмени за реставрацията на стенописите в църквата на Бачковския манастир. Работата е поверена на проф. Григор Григоров, който трябва да възстанови уникалните изображения за 2 години.

bnt avatar logo
от Владислав Севов
20:12, 10.01.2016
Чете се за: 00:43 мин.
Още

Дарението няма да постъпи в Бачковския манастир, а ще бъде насочено директно за изпълнителите. Бизнесмените, които държат да останат неназовани, са изявили желание да помогнат за решаването на най-належащия проблем на светата обител. Игуменът ги насочва към стенописите на централната църква, за чиято реставрация ще са необходими около половин милион лева.

Архимандрит Симон, игумен на Бачковския манастир: "До края на месец януари трябва да бъде приет този план от министерството на културата, след което ще бъде съгласуван със Светия синод на БПЦ и съответно, когато започне реставрационният сезон май-юни, ще започне реставрацията на църквата".


;

Храмът няма да бъде затварян в периода на реставрацията и посетителите ще могат да се поклонят на прочутата чудотворна икона на света Богородица. Предишната реставрация през 1983 година е много добре направена, потвърдили са специалистите. Стенописите са здрави и не са подпухнали. Проблемът е, че са силно опушени за тези десетилетия.

Архимандрит Симон, игумен на Бачковския манастир: "Както се казва, основата е добре подложена и ми се струва, че с божия помощ и с помощта на тези дарители, заедно с екипа реставратори, ще постигнем блясъка на храма, както успяхме да го направим с църквата „Свети Никола".

В църквата свети Никола, стенописите на Захари Зограф бяха възстановени от същия реставраторски екип, който ще работи и в централната църва.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Курбан за здраве в Якоруда след трагедията с ракията менте
Курбан за здраве в Якоруда след трагедията с ракията менте
Бокова е най-силният кандидат от Източна Европа за ООН
Бокова е най-силният кандидат от Източна Европа за ООН