НОВИНИ

Бизнесът и висшите училища представиха нови възможности за бъдещи студенти

19 университета представиха пред кандидат-студенти от Дупница и региона специалностите, които предлагат. Кампанията се провежда под надслов "Училището свърши, сега накъде" и се организира от младежи, които искат да бъдат полезни на своите връстници при избора им на висше учебно заведение и възможностите за реализация след това.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
20:50, 19.01.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Гимназистите научиха повече за изпитните кампании на университетите и стипендиите, които предлагат.

Традиционно голяма част от кандидат- студентите са се насочили към утвърдени специалности, като медицина, право и IT сектора.

На Анна Узунова предстои да кандидатства тази година. Казва, че е избрала нова специалност, но не знае дали е търсена от работодателите.

Анна Узунова ученичка: Интериорен дизайн. В България не е чак така развита специалност и затова ме притеснява след това реализацията, но мисля, че ако има желание ще намеря място, където да се реализирам добре.
Мариела Кирилова, ученичка: Има много професии, които не могат да се приложат тук в България.

Представители на университетите обясняват, че специалностите се разкриват след срещи с работодателите и според това от какви кадри се нуждаят те.

Десислава Бушова, Нов Български университет: Ежегодно се организират събития с нашия кариерен център, за да спомагаме връзката между работодателите и нашите студенти. Някои предлагат и стажове, тоест реална среща с работодателите.

Людмила Зашева, Технически университет: Напоследък има действително глад за инженерни кадри, в специално в сферата на машиностроенето и другите инженерни специалности се предлага високо заплащане. Просто им е трудно с висококвалифицирани кадри да се устроят. Особено, когато става дума за провинцията.

Част от кандидат-студентите, които днес избираха специалност, се надяват, че с образованието, което получат у нас, ще могат да се реализират и в чужбина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пенсионно дружество и НАП с услуга в помощ на глухи хора
Пенсионно дружество и НАП с услуга в помощ на глухи хора
Експерти обследват Балабановата къща в Стария Пловдив заради напукване
Експерти обследват Балабановата къща в Стария Пловдив заради напукване