НОВИНИ

Бизнесът иска задължителна матура по математика

Асоциацията на индустриалния капитал предлага редица промени в средното и висшето образование, които да подобрят връзката между образованието и пазара на труда. Като част от мерките работодателите настояват за задължителна матура по математика.

bnt avatar logo
от БГНЕС
13:14, 01.04.2019
Чете се за: 00:26 мин.
У нас
бизнесът иска задължителна матура математика
Васил Велев, председателят на УС на АИКБ: За да има на изхода от висшето образование добри инженери, трябва на входа да има добре подготвени млади хора в средните училища по природо-математическите дисциплини. Затова ние предлагаме задължителна матура по математика. Това е полезно за самите деца и, полагайки матура по математика, много от тях ще открият в себе си заложби да се развиват в тази сфера, само ще спечелят от което, тъй като това са едни добре платени вече работни места.

Предложението вече е обсъждано с Министерството на образованието, но работодателите се опасяват, че може да срещне съпротивата на родителите.

Велев съобщи още, че 68% от работодателите у нас изпитват трудности с наемането на работна сила, докато средният процент в световен мащаб е 45.

България изостава на последно място в Европейския съюз и по производителност на труда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-малко 24 огнеборци загинаха при пожар в Югозападен Китай
Най-малко 24 огнеборци загинаха при пожар в Югозападен Китай
Кола се преобърна по таван в Русе
Кола се преобърна по таван в Русе