НОВИНИ

Бизнесът недоволен от смяната на касовите апарати

Напрежение между бизнеса и НАП заради новите правила за касовите апарати. До края на март идната година фирмите, регистрирани по ДДС, трябва да сменят фискалните си устройства. Целта е да се следи в реално време всяка търговска операция, за да се пресече укриването на данъци. Според бизнеса, новите правила ще нанесат удар върху него и най-вероятно ще доведат до повишаване на цените на много услуги или до съкращаване на работна ръка.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:32, 22.10.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

С новите правила всяка издадена касова бележка ще бъде отчитана в реално време в НАП. За целта е нужно фирмите да закупят нов апарат или да подменят софтуера на сегашния си. Над 300 млн. лева губи хазната годишно от неотчитане на обороти, което налага въвеждането на новите правила, казват от НАП.

Васил Панов, ръководител на дирекция "Контрол" в НАП: Загубите за бюджета от укриване на приходи в т. нар. търговски обекти или търговци на едро, на дребно, надвишава загубите, които търпим от организираните ДДС измами.

А кои ще бъдат засегнати от промените?

Станислав Попдончев, главен финансов директор на Българската стопанска камара: Производители на софтуер, хотелиери, ресторантьори, куриерски фирми, таксиметрови компании, общопрактикуващите лекари, дребни търговци, включително се оказа и, че системата на градския транспорт в големи български градове ще бъде засегната поради необходимостта от подмяната на фискалните устройства.

Оценките на бизнеса показват, че около 200 хиляди фискални устройства трябва да бъдат подменени. Цената им в момента е между 150 и 500 лева. Новите правила ще струват на бизнеса между 40 и 100 милиона лева, изчисляват от бранша. От НАП отговориха на тези сметки така:

Васил Панов, ръководител на дирекция "Контрол" в НАП: 150 или 200 лева, ако го натоварят един търговец или лекар, той за какво е търговец?

От бизнеса прогнозират, че има шанс новите правила да ударят по джоба на потребителя.

Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията: Ще се стигне, ако са толкова скъпи и резки промените, или до увеличение на цените или до съкращаване на други разходи.

Бизнесът настоява за удължаване на сроковете за изпълнение на наредбата, които били нереалистични, искат и прецизирането ѝ. А от НАП припомнят, че онези, които не изпълнят новите изисквания, са застрашени от глоба до 2 000 лв. и запечатване на търговския обект.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сидеров: Оставката на Валери Симеонов ще заздрави коалицията
Сидеров: Оставката на Валери Симеонов ще заздрави коалицията
Стивън Петков донесе победата на Ботев Пловдив срещу Ботев Враца
Стивън Петков донесе победата на Ботев Пловдив срещу Ботев Враца