НОВИНИ

Бизнесът поиска отлагане на срока за въвеждане на нови касови апарати

Да се отложи срокът за въвеждане на новите касови апарати и фискални принтери поискаха представите на всички търговски браншове. Причината е невъзможност бизнесът да обучи екипите си и да направи нужните инвестиции в софтуер. Бизнесът е готов да атакува спорната наредба в съда, Комисията за защита на конкуренцията и да се оплаче в Европейската комисия. Подробностите от Николай Минков.

Николай Минков
от Николай Минков
17:46, 11.02.2019
Чете се за: 01:36 мин.
У нас

На 31-ви март изтича срокът, в който близо 400 000 фирми трябва да се снабдят с новите фискални устройства, чрез които НАП ще следи в реално време всяко парично разплащане.

Търговците на горива и превозвачите заявиха, че няма да спазят срока за въвеждане на новите изисквания за касови апарати и фискални принтери.

Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация: Това, което ни налагат на нас е да добавим реквизити, като "покупна цена", "размер на акцизи", "ДДС", които може би, казвам го отговорно, около 50% от обектите няма да изпълнят.
Магдалена Милтенова, Конфедерация на автобусните превозвачи: По отношение на хората, които използват интегрираните системи за продажбата на билети - какво правим там? Тези хора са инвестирали хиляди левове и сега трябва да инвестират отново хиляди левове.
;

Туристическият бранш попита как ще отчита пред НАП приходи от платени пакети през чужди туроператори и агенции.

Ричард Алибегов, Българска асоциация на заведенията: Неясните текстове в наредбата, прекомерните наказания, предвиждащи наказания даже за технически грешки, а именно запечатване на търговски обекти, карат много от нашите партньори да се откажат от софтуер за управление към този момент.
Александър Ханджиев, Българска хотелиерска асоциация: Никой до момента обаче не каза чисто технологично касовите апарати как ще се справят с тази задача да изпращат бележки до 5-та минута. Имаме данни, че при този ограничен обем от одобрени касови апарати системата забива.
;

Общо 110 са новите модели фискални апарати, утвърдени от НАП. От Българския институт по метрология, заявиха, че много малко от заявените пред НАП модели касови апарати са минали одобрение през тях.

Паун Илчев, председател на Българския институт по метрология: От тях имаме 58 подадени заявления в Българския институт по метрология, от тях 38 сме ги изпълнили. Това са точните цифри.

От БСК казват, че новият фискален софтуер дава достъп на НАП до търговски тайни на фирмите, като клиенти, обороти, цени, заплати.

Радосвет Радев, председател на БСК: Ние сме свидетели на един процес на ДАНС-анизация на НАП. Защото цялото това знание, което би се добивало следствие на специални разузнавателни средства, вече става възможно за притежание на НАП.

Компютърните специалисти поискаха между 12 и 18 месеца удължаване на срока за новите фискални софтуери, за да напишат програмите.

Ясен Танев, Българска асоциация за развитие на бизнес софтуер: Програмистите четат текст, анализират текст и се опитват да го превърната в код. Ние все още не можем да разгадаем всички подробности.

От НАП заявиха, че на този етап не предвиждат отлагането на срока, а по-скоро оценяват готовността на отделните браншове за въвеждане на новите фискални софтуери.

Пред БНР финансовият министър Владислав Горанов заяви, че се прави проучване на отделните браншове и е възможно да се прояви гъвкавост по отношение на срока за за въвеждане на промените, за които настоява бизнесът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Службите разследват има ли връзка между отравянето на Гебрев и Скрипал
Службите разследват има ли връзка между отравянето на Гебрев и Скрипал
Русия изключва интернет. За малко
Русия изключва интернет. За малко