НОВИНИ

​Благоевград и Бургас с граждански протести срещу жестоките трагедии на пътя

Хора от двата града казаха "Не" на безумното шофиране и се обявиха за максимално високо наказание за шофьорите, причинили смърт на пътя. В Благоевград - мълчалив протест и шествие до сградата на общината - студенти и приятели на 19-годишната Фатиме Колашова, която вчера загина на пешеходна пътека, поискаха институциите да поемат отговорност за случая и да вземат бързи мерки за обезопасяване на опасното кръстовище. Младите хора блокираха входа на общината и настояха за среща с кмета Атанас Камбитов. Вижте прякото включване на Станислава Христова.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Станислава Христова
18:16, 13.12.2017
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Голяма промяна в транспортния хаос на опасното място, където загина 19 годишната Фатиме, няма. Днес кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов се срещна със студентите и им обеща, че ще бъдат взети мерки, но засега има само обещания.

Студентите излязоха на бдение тази сутрин, затвориха половината от пешеходната пътека с цветя и камъни, а след това блокираха сградата на общината.

Кметът Атанас Камбитов чу техните искания за сигурност на пътя и обеща.

Д-р Атанас Камбитов - кмет на община Благоевград: Залагаме изграждане на светофарна уредба. До колко ще бъде удачно това вече е съвсем друг въпрос. Полагаме релефна маркировка, от тези шумящите. Всичко това обаче са палиативни мерки, ако ние не спазваме правилата на движение, говоря всички.

Родното село Дагоново на прегазената от камион Фатиме днес беше потънало в скръб.

Само ден след нещастния случай кръстовището до студентските общежития в Благоевград остана натоварено, а неправилно паркирани автомобили имаше навсякъде. Имаше и полицаи, които оставяха фишове на предните стъкла на нарушителите. Майка с количка се опитваше да мине по пешеходната пътека.

Майка: Никой не ни дава път да минем. Трябва да излезем на средата на пешеходната, за да видим дали идват отдолу, или отгоре коли. Особено отдолу, когато идваме. Тук е нещо страшно.

Жител от квартал "Освобождение" започна да събира подписка с искане да бъде организирана кръгла маса, на която да бъдат взети спешни за обезопасяване на района.

Георги Петков - инициатор на подписката: Имаме пешеходна пътека, която на всеки два месеца се изтрива и ту има, ту няма. Оформя се един квартал отсреща, нов, който търси достъп до всички учреждения и минава през това кръстовища и още повече натоварва движението.

От 10 години в района се изграждат жилищни кооперация без обособени гаражи, а на партерните етажи има само търговски обекти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обир на офис за парични преводи в центъра на Велинград
Обир на офис за парични преводи в центъра на Велинград
Протести на палестинската общност в България
Протести на палестинската общност в България