COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Благородни елени намериха нов дом в Източните Родопи

Приключва работата на фондация "По-диви Родопи" по възстановяването на благородните елени в дивата природа на Източните Родопи на територията на дивечовъден участък Студен кладенец. В края на миналата седмица бяха транспортирани и освободени последните седем благородни елена, като така общият им брой от 2016 г. достигна 50 разселени животни. На пет от благородните елени бяха поставени сателитни предаватели, което позволява на екипа на По-диви Родопи да следи всяко тяхно движение в реално време.

от БНТ
19:20, 19.02.2018
Чете се за: 00:43 мин.
Животът
Благородни елени намериха нов дом в Източните Родопи

Експертите ни вече получават ценна и интересна информация от поставените от предишни освобождавания предаватели на част от животните. "Благодарение на новите технологии научихме например, че една от кошутите е привърженик на дългите пътешествия. Въпросната кошута вече неколкократно напусна добре охраняваното ловно стопанство Студен кладенец и се отправи на изследователски пътешествия из Хасковска и Кърджалийска област. Животното успешно съжителства и с вълци, прекарвайки поне няколко дни в непосредствена близост с тях. Другите елени пък предпочитат кратките разходки и не се отдалечават много от района, който обитават. Екипът разполага и с фотокапани за по-добро непрекъснато наблюдение на животните в района.

Една от важните роли на елените е да поддържат мозаечния пейзаж на Източните Родопи, което е от огромно значение за опазването на богатото биоразнообразие на този регион. Остатъците от умрели елени лопатари са важна хранителна база за белоглавия, египетския и черния лешояд. Благородният елен е едно от често рисуваните диви животни в тракийските гробници. За съжаление видът беше почти изчезнал от района заради бракониерство като отделни животни са запазени по граничните части на Източните и Западните Родопи в Държавно ловно стопанство "Женда". Тази естествена популация също се развива много добре през последните години и животните започват да се саморазселват на изток по цялата територия на общините Кърджали и Черноочене.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Люксембург въвежда безплатен обществен транспорт
Люксембург въвежда безплатен обществен транспорт
Българският червен кръст в Бургас отчита успешна година
Българският червен кръст в Бургас отчита успешна година