НОВИНИ

Благотворителна инициатива "Подари книга на читалище в нужда"

Доброволци подаряват книги на читалища в нужда в страната. Благотворителната инициативата се провежда за втора поредна година и е по идея на уебсайт за култура. Тази година, по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, читалища в две села ще получат книги.

Мина Петрова
от Мина Петрова
09:13, 24.05.2018
Чете се за: 00:39 мин.
Още

Повече от 1200 книги са били дарени миналата година на читалища, които имат нужда. Тази година се очаква броят им да бъде още по-голям. Идеята на организаторите на камоанията е да помогнат с каквото могат на забравените градове и села у нас.

Станислава Симитчийска, организатор на кампанията: "Идеята ни е, понеже повечето читалища имат стара литература, да се опитаме да им помогнем да си набавят по-нови заглавия, с които да зарадват хората, които ги посещават. Насочихме усилията си към две села - село Дълбоки, което се намира в Старозагорско и село Ветрен дол, което се намира в Пазарджишко."

4000 души са проявили интерес към инициативата, стартирала от социалните мрежи, а голяма част от тях вече са изпратили книги на адреса на читалищата. Останалите ще бъдат закарани от доброволци.

Станислава Симитчийска, организатор на кампанията: "Понеже ние нямаме възможност сами да закараме книгите, всичко правим с помощта на приятели. Те ще ги натоварят и ще ги занесат в конкретните села."

Избраните села, както и много други у нас, не получават достатъчно финансиране или подкрепа за култура, признават от местните читалища. Сега, с помощта на доброволците, те ще получат книгите, от които имат нужда, за да обогатят библиотеките си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красимир Вълчев: Малко народи са с привилегията да имат празник като 24 май
Красимир Вълчев: Малко народи са с привилегията да имат празник като 24 май
Паметник на Светите братя Кирил и Методий в Балчик
Паметник на Светите братя Кирил и Методий в Балчик