НОВИНИ

Патриарх Неофит отслужи Света литургия за Благовещение

Днес е Благовещение - един от най-големите християнски празници. Денят, в който архангел Гавраил съобщил на Дева Мария благата вест, че ще роди Божия син. Тържествена Света литургия за празника отслужи тази сутрин в столичната църква "Света София" българският патриарх Неофит. На Благовещение църквата има и храмов празник, тъй като на днешния ден се чества и Божията премъдрост.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
10:10, 25.03.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Светото писание разказва, че на шестия месец от бременността на Елисавета, майката на Йоан Кръстител, Архангел Гавраил слязъл при Дева Мария и ѝ казал: "Радвай се благодатна, благословена си ти между жените. Дух светий ще слезе върху ти и Светото, което ще се роди, ще се нарече син Божий."

Това евангелско събитие е в основата на днешния празник. Той е утвърден от църквата през 7-ми век и се почита от всички основни християнски деноминации. Макар празникът да е във Великия пост, днес се разрешава да се яде риба.

Благовещение съвпада и с началото на пролетта, затова на трапезата по традиция трябва да има и нещо зелено. На Благовец е добре човек да носи и пари в джоба си. Днес празнуват хората с имена Блага, Благой, Благовест, Благовеста. Патриарх Неофит поздрави с празника всички българи и коментира напрежението след атентатите в Европа.

Неофит, патриарх Български: Знаем, че Господ Иисус Христос не е насърчавал насилието, а мира, вниманието един към друг, взаимопомощ. Дай Боже да бъдат всички под покрова Господен и на майката Божия, за да има мир и напредък в света .


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джон Кери пристигна в Брюксел след атентатите
Джон Кери пристигна в Брюксел след атентатите
Минаваме към лятното часово време тази неделя
Минаваме към лятното часово време тази неделя