НОВИНИ

Българче се роди на остров Бали по време на изригването на вулкана

Българка роди на остров Бали, в деня, в който изригна вулкана. Бебето се казва Аурора. Хиляди хора остават блокирани на острова Бали заради вулкана Агунг. Пепелта се издига на близо 4 километра във въздуха. Властите наредиха международното летище да остане затворено за още 24 часа и самолети ще излетят най-рано утре. Близо 40 българи са се свързали с консулството ни в Джакарта, всички те са невредими.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:18, 28.11.2017
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Повече от 50 години на остров Бали не е имало вулканична активност. Последното изригване на вулкана Агунг е през 63-та. Тогава загиват 1100 души. В събота той отново се активизира и започна да бълва пепел, а в последното денонощие и лава. Засега няма информация за нанесени щети. 100 хиляди души от най-застрашената зона в радиус от 10 км от вулкана са евакуирани.

Близо 500 полета от международното летище бяха отменени и на острова останаха блокирани хиляди туристи. Сред тях е и българинът Георги Ковачев.

Георги Ковачев, турист блокиран в Индонезия: Дойдохме на почивка и разбрахме преди 10 дена, че има опасност да изригне вулкана, което не ни притесни особено много до онзи ден, когато изригна и тогава ни притесни много. Разбрахме, че няма да можем да се приберем на време, изпуснахме си резервациите.

От външното ни министерство съобщават, че около 40 българи са потърсили съдействие за да се приберат. Георги и компанията му отседнали при на българи, които живеят там, но пък от друга страна се получи нещо много добро - на хората, които ни приютиха тук им се роди бебе. Те са българи, които живеят от 15 години тук. Дъщеря им живее от 8 години и бяхме на раждането на детенце между индонезиец и българка.

Момиченцето носи красивото име Аурора, а майка му се била зарекла, че ще роди тогава, когато изригне вулкана. Така и станало.

Ирена Беневска, баба на бебето: Дъщеря ми се омъжи за индонезиец и така съвпаднаха нещата, че роди точно в деня, в който изригна и вулканът. Не се притеснявахме.

Българските туристи там казват, че държавата ги информира за ситуацията и не се притесняват.

Очаква се вулканът Агунг да остане активен още поне няколко седмици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премахнаха временно оградата, която блокира жилищен комплекс в София
Премахнаха временно оградата, която блокира жилищен комплекс в София
Какво ще бъде времето през следващите дни?
Какво ще бъде времето през следващите дни?