НОВИНИ

Двама българи развиват успешен бизнес с индустриален коноп в Румъния

Споровете "за" или "против" легализирането на марихуана за медицинска употреба продължават, но се оказва, че отдавна легалният "близнак" на растението - индустриалният коноп, се е превърнал в печеливш бизнес, който може и да преобърне света на медицината. Двама българи са намерили начин да пречистят растението, така че в него да няма следи от забранени съставки. Въпреки това законът в България не им позволява да развиват бизнеса си и те са избрали да работят в Румъния.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал Владимир Богдански
09:40, 24.03.2019
25752
Чете се за: 01:04 мин.
По света

Що е то индустриален коноп и има ли почва у нас? На този етап отговорът е не. Двама българи обаче не се спират пред законовите спънки и развиват бизнеса си в съседна Румъния.

Александър Червенков и д-р Ервин Иванов - предприемачи, учени и истински иноватори. Занимават се с преработването на индустриален коноп. Поканиха ни в цеха си в Букурещ, за да ни покажат как конопът се превръща в масло, от което се създават медицински продукти със съдържание на канабидол, известен още като CBD.

Александър Червенков, предприемач: Да, но слава Богу, започват да се променят нещата, защото се осъзнава, че тази стигма, както и демонизирането, практически е плод да интереси, а не на реалността.

Всъщност индустриалният коноп, макар и да изглежда точно като т.нар. "индийски", е растение, което не съдържа психотропни вещества или с други думи - не е наркотик и не може да бъде.

д-р Ервин Иванов, предприемач: Tо на външен вид изглежда по същия начин, но химичният му състав е коренно различен. Затова и се отглеждат специални сортове, със специални разрешителни, за да може това нещо все пак да се контролира.

д-р Ервин Иванов, изследовател и предприемач: Ние напълно премахваме психотропната съставка, като запазваме целия профил от всички останали вещества, натурално, които се съдържат в растението. В този ред на мисли, продуктът става абсолютно легален за влагане във всяка една индустрия - дали ще е козметична, хранителни добавки, фармация или всичко останало.

А как го постигате?

д-р Ервин Иванов, предприемач: С тайна технология.
д-р Ервин Иванов, предприемач: Помага особено много при възпалителни заболявания, при епилептични заболявания, при определени други неврологични състояния. Има данни, които сочат, че подпомага дадени симптоми при онкологични заболявания.

Надникваме и в помещението, в което се случва целият процес по преработка на конопа.

д-р Ервин Иванов, предприемач: Така получаваме индустриалният коноп от нашите съседки. Той е под готова форма за екстракция. Може да ви покажем тука - изглежда като чубрица.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученици от НПМГ търсят спонсори, за да участват в олимпиада в Якутия
Ученици от НПМГ търсят спонсори, за да участват в олимпиада в Якутия
Успешно приключи спасителната операция на круизния кораб
Успешно приключи спасителната операция на круизния кораб