НОВИНИ

Българин мина 20 хиляди километра по Пътя на коприната

Българинът Руско Русков се завърна в страната ни след като измина на мотор 20 хиляди километра по най-древния търговски маршрут - Пътя на коприната. В рамките на двумесечното си приключение той е посетил 10 държави и 4 пустини в компанията единствено на своя мотоциклет. Повече за приключенския преход вижте в репортажа.

БНТ2-София
от БНТ2-София Гергана Шумкова
17:40, 28.09.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Руско Русков е ръководител на 3D екипа в българската фирма, която получи технологичен "Оскар" за приноса си в развитието на киноиндустрията. Не с това обаче се изчерпва интересната му биография. Той е от малкото хора, които могат да се похвалят, че са прекарали част от лятната си почивка не къде и да е ами при прочутата "Врата на Ада" в Туркменистан. И това е само част от приключенското му лято, което започва на 28 май от България и продължава през Турция, Иран, Пакистан, Таджикистан, Киргистан, Казакстан, Русия, Украйна и Румъния. И макар това да са места с напълно различен бит и култура от нашия, на някои от тях успява да усети част от топлината на родния дом.

Руско Русков: "Срещнах много хора в Иран и интересното беше доста от семействата, при които останах, ме накараха да се чувствам като част от тяхното семейство, което беше уникално като преживяване."

И макар да има сериозно подготовка преди да тръгне по Пътя на коприната, която включва 7-месечни тренировки и изключва 15 килограма от теглото, по време на пътя често се среща с трудности.

Руско Русков: "В Узбекистан е изключително трудно да се намери бензин на бензиностанция, защото навсякъде са на газ. Налагаше се почти през цялото време да използвам бензин от "черния пазар" и нямаш абсолютно никаква идея какво влиза в двигателя и се надяваш да стигнеш до следващия град.

Изложбата със снимки от пътуването на Руско Русков могат да бъдат видени до 15 октомври в "Клуб на пътешественика"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежка катастрофа между два товарни автомобила заля АМ „Струма“, този път с мляко
Тежка катастрофа между два товарни автомобила заля АМ „Струма“, този път с мляко
Украинският президент допусна  промени в новия закон за образованието
Украинският президент допусна промени в новия закон за образованието