НОВИНИ

Българин на Оскари за кулинарна фотография

Две от изданията на фотографа Илиан Илиев получиха номинации в престижния конкурс за готварски книги "Гурманд". Илиев живее и работи в Обединеното кралство повече от 10 години. Съчетава традиционно българското с модерното.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова Валери Маринов
00:26, 14.02.2016
Чете се за: 02:05 мин.
Още
Илиан Илиев, кулинарен фотограф: Да снимаш значи да виждаш. За да може да снимаш хубави снимки, трябва да ги видиш първо. Ти създаваш снимката в първия си поглед и след това е само майсторството. Така че дали снимаш балерини или храна, винаги трябва да хващаш детайла, трябва да хванеш интересното, това, което останалите не го виждат.
;

Интересът ми към кулинарията е свързан с моето детство. Израснал съм в семейство на ресторантьори, където изисканата храна винаги е била част от културата, казва за себе си фотографът.

Малко след като се установил в Англия, Илиан започнал да снима храна. В двете номинирани книги, Илиан събира почти 30-годишния си фотографски опит и любовта си към кулинарията. В едната готварска книга подбира рецепти с българско сирене, а в другата, която печели награда във Великобритания - рецептите са с кисело мляко.


Илиан Илиев, кулинарен фотограф: Имам един вариант на странджанки и той е любим на семейството ми с кисело мляко. Тази модификация няма нищо общо със странджанката, която се прави в България с бялото брашно, това мисля, че е най-любимото ми нещо и най-приеманото "интернешънъл", когато съм имал гости от различни места, хора, които не са българи, това е нещо, което всички са го харесвали.


;

Блиц-интервю:

От кога се интересувате от кулинария?

Интересът ми към кулинарията е свързан с моето детство. Израснал съм в семейство на ресторантьори, където изисканата храна винаги е била част от културата.

Как и защо започнахте да съчетавате кулинария и фотография?

В началото на кариерата си се занимавах с журналистика, а по-късно и с реклама. След като се преместих в Англия намерих ниша на пазара, в която мога да покажа максимума от своя опит и креативност. Така съчетах уменията си в кулинарията и опита си във фотографията. Аз рисувам с храна - кулинарната фотография, за мен, е не само професия. Пресечната точка на кулинарията и фотографията, за мен, са моите готварски книги, които в момента се продават в цял свят и са преведени на няколко езика.

Как се оказахте в Англия?

Срещата ми в Лондон с един от най-добрите рекламни фотографи в света - Jimmy Wormser, която се превърна в приятелство и общ работен проект, е в основата на преместването ми на острова. По-късно и семейните ми ангажименти ме принудиха да остана за по-дълго.


;

Илиан с нетърпение очаква раздаването на световните награди "Гурманд" тази година в края на май в Китай

Илиан Илиев, кулинарен фотограф: Те го сравняват този конкурс с Оскарите, това са Оскарите на готварските книги. Когато видиш твоя труд номиниран там и когато знаеш, че твоята книга е там, надделяла над поне 200 - имаш самочувствие.

Пожелаваме му двете му книги, в които може да откриете рецепти на таратор с моркови или карамелизирано сирене и уникални фотографии, да извоюват първите места в Китай!

;

Кратка биография:

Илиан Илиев започва кариерата си във фотографията като фоторепортер. Преди да се захване с кулинарна фотография, Илиан Илиев снима в Косово по време на войната. После насочва обектива си към балерините от Софийската опера.

Когато се премества в Лондон започва нова да се занимава с рекламна фотография и постепенно развива свой собствен уникален стил, в който съчетава привличането на рекламата с "окото" на художник. Използва естествена светлина. Стилът му е изчистен, графичен. Повече от 25 години работи по различни проекти както в рекламата така и в издателската дейност като редактор, но специализира във фотографията на храни и напитки. Снима в собственото си студио-кухня в Кеймбридж.

Има издадени две книги за кулинарното изкуство и повече от 10 самостоятелни фотоизложби в България, Великобритания и Русия. Най-успешните са "Старите къщи", "Войната в Косово", "Балетни портрети".


;

През 2012 година изложбата на Илиан Илиев "Edible Art"е показана в Лондон, Москва, Манчестър, Санкт Петербург и София.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възможна ли е среща на дядо Николай с папата?
Възможна ли е среща на дядо Николай с папата?
25 000 светещи рози украсиха пристанището на Хонг Конг
25 000 светещи рози украсиха пристанището на Хонг Конг