НОВИНИ

Българин стана европейски шампион по викингски шах

Лъчезар Панчев от Кюстендил спечели приза след 19 победи в 20 партии. Първенството се състоя онлайн, тъй като Световната федерация по хнефатафъл, както се нарича още викингският шах, не разполага с достатъчен финансов ресурс за организирано събиране на играчите.

bnt avatar logo
от БНТ
12:05, 11.06.2017
5773
Чете се за: 01:10 мин.
Още

От години Лъчезар Панчев се интересува много от историята на викингите. Прочел е какво ли не и знае всичко за викингската епоха. Воден от любознателност, открива и играта хнефатафъл.

Лъчезар Панчев: "Открих играта, поръчвайки си един голям рог за свирене, за надуване, така да се каже боен рог, и практически в сайта, в който се продават викингски принадлежности, там открих и играта".

Бързо викингският шах става голямото хоби на Лъчезар.

Лъчезар Панчев: "Целта на играта е кралят да успее да стигне до един от 4-те ъгъла на дъската, ето това са 4-те ъгъла, белите трябва да му помогнат, тоест да си пробият път през обсадата, черните в същото време трябва да се опитат да затворят ъглите. Имаме отнемане на фигури, така нареченото пленяване, не е само местене, фигурите се взимат, има доста кървави игри, когато почти всички фигури загиват".

На европейското първенство Лъчезар губи единствено от британския представител и то само в едната от задължителните две партии. Срещу всички други печели безапелационно. Партиите вървят бавно, защото според правилата на Международната федерация, за всеки ход, участниците имат право на 15 дни обмисляне.

Лъчезар Панчев: Разговаряли сме с познати, те ми казват, откъде си сигурен, че срещу теб играе човек, ами сигурен съм, че срещу мен играе човек оттам, че се греши и се бърка и то е видно... Но, съществува риск да играеш срещу няколко души, които са се обединили и съответно така обмислят ходовете заедно".
;

В България Лъчезар Панчев няма конкуренти в хнефатафъла. Нещо повече - с играта никой друг не се занимава. Европейският шампион усилено търси ученици, които да превърне в свои съперници, за да има конкуренция и да се развива. Сега срещу него викингски шах играят предимно приятели и роднини.

Лъчезар Панчев: "С баща ми съм играл...за Кюстендил аз съм изиграл няколко партии с приятели, които са се запознали с играта покрай мен, но за момента така по-сериозен опонент в България не съм срещнал и мисля, че съм единственият.

През есента предстои и Световно първенство по хнефатафъл. Амбициите на Лъчезар Панчев са отново да спечели първото място.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С пълен военен церемониал изпращат пилота Георги Анастасов
С пълен военен церемониал изпращат пилота Георги Анастасов
Японци се включват в розобера в Карловско
Японци се включват в розобера в Карловско