НОВИНИ

Българин създаде безплатно приложение за защита на децата в интернет

Екипът на Сутрешния блок на БНТ се срещна със създателя на първото българско приложение за защита на децата в интернет пространството, което всеки родител може да инсталира на телефона на детето си. Как работи приложението и има ли ефект една година след създаването му - вижте подробностите в репортажа на Боряна Черганова.

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
07:32, 31.10.2018
Чете се за: 02:04 мин.
У нас

Над 80 000 родители в цял свят, дори в Япония използват приложението Protect your kid година след неговото създаване. За българи то е напълно безплатно, а създателят му Деян Благоев обещава това да не се променя.

Деян Благоев, създател на приложението: Инсталира се на детския телефон, родителят може да настройва какво може да прави и какво не може да прави детето и след това приложението автоматично изключва телефона, когато детето си е достигнало лимитите и се опита да направи нещо, което не му е позволено. Хубавото е, че родителят не може да чете смс-ите на детето, не може да му следи съобщенията и да му подслушва разговорите, т.е. това не е шпионски софтуер. - Което означава, че детето все пак има някаква свобода? - Все пак уважаваме свободата на индивида, плюс това детето не трябва да се чувства като някакъв затворник, който се следи отвсякъде.

Приложението може освен да забрани посещението на определени страници, да покаже локацията на детето, но не и какво точно прави детето или с кого.

Деян Благоев, създател на приложението: Факт е, че с всяко хубаво нещо може да се злоупотребява, ние затова сме направили приложението по начин, по който да не може да го инсталираш без другия да разбере, че го има. Както казах, това не е шпионски софтуер, че да работи отзад без никой да го вижда. Имам две деца, и двете деца са тестери, от ден едно и те го имат. Точно това забелязах с тях, че като им обясних защо всъщност го правя, че искам да им помогна и да ги предпазя, те нямат абсолютно никакъв проблем.
;

От деня на създаването на това приложение Деян се е отдал на каузата да обучава децата в различни училища на това как сами да се предпазват, признава, обаче, че родителите също имат нужда от обучение.

Деян Благоев, създател на приложението: Няма техническо средство, което да изземе ролята на родителя, истината е, че най-важното, което трябва да направи родителя и може да направи е просто да научи детето си на критично мислене.

Грешките, които родителите допускат - сами създават профили на децата си във Фейсбук или публикуват техни снимки, без да се съобразяват, че профилът им е уязвим. Позволяват им да ползват собствените им профили в други социални мрежи.

Деян Благоев, създател на приложението: Прост пример, аз съм на 35 години, висок млад мъж, детето влиза в ютюб с моя акаунт, просто така е устроен ютюб и вътре като реклами се появяват футболни залагания, реклами на алкохол и примерно, млада рускиня си търси партньор, елате да се запознаем. Неминуемо детето ще бъде привлечено към едно от всичките тези неща и ще натисне. И като натисне към младата рускиня, не е ясно тя колко ще е облечена след това и какво ще види детето.

Ако се притеснявате, обаче, че с различните приложения за безопасност някой следи детето ви без вие да знаете, или вашият телефон е следен, можете да предприемете няколко стъпки.

Деян Благоев, създател на приложението: Първо, хората не трябва да изпадат в параноя. Не всеки иска да ви следи къде сте и какво правите. Второ, Фейсбук си ви следи, така или иначе. Но истината е, че ако някой тръгне да ви следи това ще е някой от близкото ви обкръжение, който ви знае пинкода на телефона, който може да го отвори и да ви инсталира това нещо. Няма как да се инсталира такова приложение, без някой да е взел телефона ви за 15-20 минути и да го е инсталирал. Ако усетите, че нещо не е както трябва има програми, които да сканират, филтрират и да видите какви всъщност приложения имате инсталирани на телефона и дори понякога преинсталация на телефона е достатъчна, за да го направите.

Децата знаят повече от родителите, това е изводът, който прави софтуерният специалист при работата си с полицията. Новите технологии не са лоши, но начинът им на използване може да бъде опасен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Празник на шоколада в Париж
Празник на шоколада в Париж
Нова вакуумна машина събира отпадъците в Пловдив
Нова вакуумна машина събира отпадъците в Пловдив