НОВИНИ

Българин в чужбина е подавал фалшивите сигнали за бомби в София

45-годишен български гражданин, който живее в чужбина, е авторът на фалшивите сигнали за бомби в София от последните дни: на летището в София, НДК и парламента. Освен до обекти в България, той е подавал подобни сигнали и за други институции в европейски държави.

Цанка Николова
от Цанка Николова
12:02, 13.01.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Сигналите се подавани от карта на чужд мобилен оператор. Мъжът все още не е задържан.

Ст. комисар Ивайло Иванов, директор на СДВР: Действаме с партньорските служби по неговото установяване на местонахождение и задържане. В България назад във времето са водени досъдебни производства по същия повод, той много такива сигнали е подавал. Искам да обърна внимание, че това деяние е наказуемо и по НК, и по закон за телефон 112.
;

В България през годините са водени досъдебни производства по същия повод във връзка с подадени от него много подобни сигнали. Деянието е наказуемо и по чл.326 от НК и по Закона за ЕЕН 112, като по НК е предвидено наказание включително „лишаване от свобода“, а по Закона за ЕЕН, когато са мобилизирани службите за реагиране, е предвидена сериозна глоба в размер от 10 000 до 20 000 лв., като е предвидено търсене и на обезщетение за причинените вреди и направените от службите разходи.

Службите реагират незабавно по утвърдена процедура на всеки подобен сигнал, изразходва се огромен ресурс, не само от полицията, посочи директорът на СДВР и уточни, че само през последните дни подадените злоумишлени обаждания са няколко –за Аерогара – София, за НДК, за НС, като сигналите са подавани на общодостъпни в интернет телефонни номера, всичките – от един номер.

Ст. комисар Ивайло Иванов съобщи още, че активните действия с партньорските служби продължават в тесен контакт. Изяснено е, че българският гражданин от няколко години не е на територията на България. Според данните до момента от 2012 г. 45-годишният е подавал подобни сигнали за различни обществени обекти и институции – съд, прокуратура, частни хотели. Той има криминална регистрация за шофиране на МПС след употреба на алкохол. Мотивацията за действията му предстои да бъде изяснена в процеса на работа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На пленум БСП обсъжда Истанбулската конвенция
На пленум БСП обсъжда Истанбулската конвенция
Прокурори от Варна проверяват преписки за осъдени, които не са задържани
Прокурори от Варна проверяват преписки за осъдени, които не са задържани