COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Българинът е с накърнено чувство за справедливост, според изследване на EISA

Българинът е с накърнено чувство за справедливост заради липсата на на бърз справедлив съдебен процес. Това показва първото изследване на Европейския институт за анализи и стратегии. Подробно резултатите ще бъдат представени на 26 януари. За първи път в "Още от деня" директорът на института Бранимир Ботев представи някои ясни послания, които гражданите отправят с резултатите от това изследване.

Росица Белева
от Росица Белева
19:44, 23.01.2017
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Българските граждани считат, че най-същественото външно влияние върху работата на съдебната система упражняват политиците и политическите партии и насочват с отговорите си, че това влияние трябва да бъде преодоляно.

В множество въпроси тежестта на намесата на политическите партии е много ясно отразена. Хората искат на първо място да бъде отстранена тази намеса и успоредно с това искат бързо, справедливо и прозрачно съдопроизводство, обясни Бранимир Ботев.

Посланията, които гражданите отправят с резултатите от това изследване са:

- хората са склонни да подкрепят една доста строга политика от страна на съдебната власт. Искат се по-големи права за прокуратурата, по-големи права за полицията. Искат съдиите да постановяват присъдите бързо и то с най-висока строгост, да се постановява най-високото наказание. Те са готови това да го направят именно за да получат липсващото им чувство за справедливост.

;

Самото изследване е финансирано от Европейския институт, направено е по възможно най-съвременната технология - на убесайт базирана платформа с над 1000 респонденти, с много висока степен на представителност и представлява национално представителна извадка за страната.

Докладът вече е изпратен до Европейската лига за икономическо сътрудничество и до всички европейски институции, които участват в мониторинга за България. На практика Европейския институт за анализи и стратегии е отворен към широката общественост за дискусия за всичко онова, което показва изследването.

;

Нито една партия, нито един политик не трябва да си позволява от тук насетне са си позволява, че има монопол върху гражданското мнение и да говори от името на българските граждани за съдебната система, коментира още Бранимир Ботев.

Другият извод е, че голяма част от това, което твърдят политиците, не съвпада с мнението на гражданите.

Директорът на Европейския институт за анализи и стратегии покани политиците на пресконференцията да се запознаят подробно с резултатите и с реалното становище на хората за съдебната система.Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Оранжерийни краставици, отгледани по съвременна технология
Оранжерийни краставици, отгледани по съвременна технология
Безплатно ски обучение за деца от 1 до 4 клас в зимните курорти
Безплатно ски обучение за деца от 1 до 4 клас в зимните курорти