Въпреки че все повече хора се хранят здравословно и предпочитат пресни продукти за трапезата си, все още българинът не се е отказал от приготвянето и на туршии и консерви за зимата, като предпочитани са домашно произведените такива. Това показа проверка на БНТ на пазара в Благоевград.

Благоевград

Моркови, домати, зелени и червени чушки, това са най-търсените продукти на зеленчуковия пазар в Благоевград през последните дни. Чушките, които са основна съставка в много от домашно приготвените консерви и туршии се предлагат на цени от 1,20 лв. до 2 лева за килограм.

Нина Миладинова, купувач: От близки си купувам сирене, мляко, всичко, защото това което го купувам от веригите, а и от другите магазините и те се научиха да ни мамят, горчи, не се слага в уста.

Въпреки че цените на зеленчуците са малко по-високи от миналата година повечето от хората не се отказва от приготвянето на домашни консерви.

Силвия Костадинова: Мисля, че това, което направя сама, е по-качествено, все пак знам какво влагам в самия продукт, тоест като консистенция, като продукт.

И тази есен повечето от българите спазиха традицията да си приготвят домашна зимнина за студеното време.