НОВИНИ

​Българите поставят знак на равенство между думите политика и корупция

Това сочат данните от проучване на "Галъп интернешънъл", свързано с оценка на съдебната система и престъпността. Участие в изследването са взели 1605 души в цялата страна чрез пряко телефонно интервю между 14 и 19 юли.

Виктор Дремсизов
от Виктор Дремсизов
19:45, 26.07.2016
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

90 % от анкетираните смятат, че проблемите в съдебната система се дължат на политиците и на тяхното нежелание за промяна на законите.

Данните от изследването показват, че българите одобряват повече институциите, които изглеждат деполитизирани, като например Националната агенция по приходите, отколкото институциите, които по-скоро се свързват с политическата власт или със съдебната система.

Участниците в изследването смятат, че проблемите в съдебната система се създават от политиците.

Според проучването българите смятат за най-корумпирани политиците, лекарите и митничарите. След тях се нареждат съдиите и полицаите.

За голяма част от анкетираните проблемите на прокуратурата могат да бъдат решени с повече контрол.

В предаването "Още от деня" социологът Кънчо Стойчев, коментира и фактът, че българите не познават съдебната система, но я смятат за корумпирана.

Кънчо Стойчев, социолог: Това, което нашето изследване установява, че хората не са запознати в детайл с всички, онези мерки, които се предприемат там. те под съдебна система имат една такава топка, кръгла, която нищо не им е ясно какво има вътре и като ги питаме... Черна кутия. Вие запознати ли сте за какво става дума в тази реформа? Съдебна реформа, едва всеки 4 казва, че нещичко знае. 75 % процента казват нищо не знам. Но същите тези 75% казват тези са корумпирани тези са лоши. Значи проблемът е някъде другаде.Ние си вредим, когато непрекъснато унижаваме институциите си.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лидерът на ВМРО иска мораториум върху Дъблинското споразумение
Лидерът на ВМРО иска мораториум върху Дъблинското споразумение
До края на октомври завършват част от водния цикъл на Банско
До края на октомври завършват част от водния цикъл на Банско