НОВИНИ

​Българите във Великобритания ще могат без проблем да изпращат пари

Българите, които живеят във Великобритания, ще могат без проблем да изпращат пари на своите близки по банков път. За това уверяват банките на Острова. Проблем с разплащанията имаше в петък. Обратните транзакции също ще протичат по график. Паундът обаче продължава да се обезценява, докъде ще стигне и изгодно ли е сега да търгуваме с валута вижте в следващия репортаж.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
21:44, 27.06.2016
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Търговията с валута със спекулативна цел е много рискова, а в момента може да доведе и до сериозни загуби, обяснява за БНТ финансовият анализатор Цветослав Цачев. Особено за аматьорите.

Цветослав Цачев, финансов анализатор: Тази ситуация е изключително рискова и безпрецедентна. Тя е опасна, защото не е ясно в каква степен ще продължи този спад и кога ще се обърне веднага, тоест хората, които не са запознати с рисковете на валутната търговия, най-вероятно ще регистрират загуби, просто защото не са запознати със спецификите й.

Експертът съветва хората да не бързат да закриват спестяванията си в британски лири.

Цветослав Цачев, финансов анализатор: Въпросът е дали те да побързат да ги обърнат, моето мнение е, че най-вероятно пазарът ще доведе до много силна обезценка на паунда и тази обезценка ще бъде под реалната му стойност, тоест хората рискуват през следващите няколко седмици да продадат паундите си на възможно най-ниските нива.

Губещи се оказват и работещите в Англия, които пращат пари на близките си. Разликата в курса паунд-лев е с поне 12% надолу след референдума. Независимо от това от най-използваната от българите фирма за парични трансфери в Англия отчитат, че се пращат повече пари от Великобритания към България.

- За момента не се усеща такова нещо дали ще се отрази, мисля че в близко време това няма да се случи, но в по-далечно е възможно, защото все още не са ясни правилата, по които ще се развият събитията оттук нататък.

Въпреки че няма проблем с разплащанията, повечето банки на Острова са въвели ограничениe от 2000 паунда за прехвърлянето на лири в други валути. Освен в Европейския съюз, същото ограничение важи и за Австралия и Канада.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ремонтират тунел „Витиня“
Ремонтират тунел „Витиня“
След двойките на матурите: Закриват се паралелки
След двойките на матурите: Закриват се паралелки