НОВИНИ

България чества 131-та годишнина от Съединението

Днес се навършват се 131 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Възпоменателни церемонии и тържества в цялата страна, кулминацията на честванията е в Пловдив, а за самите пловдивчани денят е още по-емоционален, защото днес е и празникът на града.

bnt avatar logo
от БНТ
19:20, 06.09.2016
Чете се за: 04:33 мин.
У нас
Спомен за Съединението

За Елена Македонска от Асеновград, актът на Съединението е най-българското събитие, защото е извоюван без чужда помощ. Преподавателката по история и философия пази спомените на своя прадядо Кръстю Пашев- един от участниците в четата от село Конуш.

Елена Македонска: Около две хиляди души са се събрали от цялата тогава Станимъшка околия, Станимъка е бил околийски център. И от Новаково, Тополово са се събрали в Конуш.

Четата била предвождана от поп Ангел Чолаков. Въстаналите българи се събрали в църквата "Свети Атанасий" за молитва и кой с каквото оръжие намерил, потеглили към Пловдив. Прадядото на Елена, тогава бил на около 27 години.

Елена Македонска: Имал кремъклия пушка, от турското време останала. Те като отишли, нямало е стрелба, а, може да са пушнали нещо, така да пукнат във въздуха.

Еуфорията в Пловдив била голяма. На 6 септември градът бил като море от хора. Поп Ангел със сребърен кръст в ръка осветил Съединението.

;

Според президента Росен Плевнелиев - Съединението доказа, че щом сме обединени около правдива и достойна кауза, можем със самочувствие да ковем съдбата си, а не просто да гледаме отстрани, докато силните на деня решават вместо нас.

В обръщението си държавният глава призовава да бъдат съхранени най-важните поуки от бурните дни на 1885 година - че в наситения с изпитания свят, единствено заедно, с обединения потенциал на целия народ, можем да вървим напред и да изпълним и най-отговорните национални задачи.

;

Премиерът Бойко Борисов поздрави българите за годишнината от Съединението. Борисов посочва, че обединението по време на събитията от преди 131 години е особено необходим пример днес, когато страната е поставена пред редица предизвикателства не само от национален, а и от глобален мащаб.

Премиерът казва още, че българите са надживели много империи и България ще продължи да я има въпреки всички премеждия, защото народът е показал, че знае как и може да извоюва онова, към което се стреми, и въпреки трудностите и потенциалните тежки последици - да постигне целите си. Затова 131 години по-късно делото на участниците в събитията около 6 септември 1885 година не е забравено.


Тържествата в София

Съединението на 6 септември 1885 г. е един от най-величавите мигове в историята на България, един от малкото мигове, в които българите дръзнаха да отхвърлят чуждия диктат и да поемат съдбата си в свои ръце, каза заместник-столичният кмет д-р Тодор Чобанов днес на тържеството за 131-вата годишнина от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Церемонията пред мавзолея-костница на княз Александър Първи Батенберг беше организирана от Столичната община.

Тържеството започна с "Шуми Марица" и завърши с "Многая лета" и националния химн. Звучаха също "Един завет", "Край Босфора шум се вдига" и други патриотични песни.

Венци и цветя бяха поднесени от името на министър-председателя Бойко Борисов, столичния кмет Йорданка Фандъкова, Общонародното сдружение "Мати Болгария". Цветя на гроба на княз Александър Първи Батенберг поднесоха и много граждани.

;
Честванията в Стара Загора 

Стотици старозагорци се събраха пред Паметника на загиналите във войните и сведоха глави в знак на признателност пред смелостта и решимостта на героите, осъществили идеята за Обединена България. С акта на Съединението изстрадалият ни народ отхвърля една несправедливост, наложена от Великите сили през юни 1878 г. и показа на държавите, които определят хода на историческото развитие, че трябва да се съобразяват и с малките народи, които искат своята свобода, независимост и обединение. Това заяви в словото си началникът на Щаба на Втора механизирана бригада полк. Манол Манолов.

Венци и цветя пред паметника положиха граждани, общественици и депутати. Сред тях беше и областният управител на Стара Загора инж. Георги Ранов. Тържествената програма пред паметника продължи с Песенния празник "Средногорско ехо" на Туристическо дружество "Сърнена гора" и изпълнения на хор "Библиофония".


Тържествена церемония в Русе  

С тържествена церемония пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война в Русе бе отбелязана 131-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Десетки граждани и гости на града се събраха на площад "Александър Батенберг", където бе строена почетна рота. Празнични слова за историческата за народа ни дата произнесоха заместник-областният управител на Област Русе Валентин Колев и директорът на Регионалния исторически музей проф.д-р Николай Ненов. Русенският митрополит Наум и свещеници отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен в чест на Съединението.

Пред паметника венци и цветя на признателност бяха поднесени от името на евродепутата Мария Габриел, областния управител, кмета на Русе, общинския съвет, кмета на Гюргево, генералния консул на Русия в Русе и други. Церемонията завърши с изпълнението на химна на Република България от общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев.


С тържествен ритуал почетоха Съединението в Благоевград

С ритуал по полагане на цветя благоевградската общественост отбеляза днес 131 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. В церемонията се включиха заместник-кметът на Благоевград Иво Николов, зам.-областният управител Анна Бистричка, народните представители Даниела Савеклиева, Йордан Андонов, представители на почетното консулство на Република Казахстан в Благоевград, свещеници, общински съветници, представители на политически партии и институции, граждани. Ритуалът започна с химна на Република България в изпълнение на музикантите от Биг Бенд-Благоевград. Възпитаници на Театрално студио към Обединен детски комплекс, с ръководител Илия Ласин, припомниха славни моменти, свързани с акта на Съединението.


Разлог почете паметта на героите на Съединението

Разлог почете Съединението. Венци и цветя в знак на почит пред героите бяха поднесени пред паметника на Васил Левски в града от представители на институции и от граждани. В церемонията участваха кметът на общината Красимир Герчев и председателят на общинския съвет-д-р Мария Копанарова, съобщиха от пресцентъра на общината. "Главната заслуга за святото дело на Съединението принадлежи на целия български народ.Сред предводителите и творците на Съединението са и хора от нашия Разложки край: Лазар Нишков от Долно Драглище, Георги Чолаков от Долно Драглище, Тодор Пармаков-Тодор хайдутина от Горно Драглище, Георги Даракчиев и Коста Астинов от Разлог.


Чирпан почете паметта на петте жертви, дали живота си за Съединението

Няколкостотин жители от града на Яворов се събраха пред паметника на Съединението. С общоградско честване бе почетена паметта на петимата загинали от Чирпанската чета, на този съдбоносен ден преди 131 години. От 21 години Шести септември е и празник на града. Цветя и венци пред паметника положиха десетки граждани, политици, общественици. Сред тях бяха депутатът от БСП Георги Гьоков и директорът на РАО Тракия проф. Иван Върляков. Празничната програма на площада вечерта ще завърши с концерт на Тони Димитрова и Цветелина.

;

Десетки пловдивчани се събраха на тържествения молебен в катедралния храм "Св. Богородица" в Пловдив, който бе отслужен от пловдивския митрополит по повод Съединението на България и Деня на Пловдив. На службата присъстваха кметът на града Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров, командира на пловдивския гарнизон бр.ген. Явор Матеев, политици, общественици.

Преди 131 години Бог благоволи да сме единни, да сме едно цяло, каза на влизане в храма Владиката. Да благодарим на Бог за това, че ни е дал единство. Да бъде вечен споменът в благодарната българска памет за всички, дали живота си за вярата, Освобождението, Съединението, независимостта и благоденствието на народа, допълни митрополит Николай. Той призова богомолците "да помолим Бог да дари нашия народ с благодатна мъдрост, за да превъзмогнем враждите и да продължи идеите и каузите на славните герои на Съединението".

На празничната сцена в Пловдив днес пя и 10-годишната Лидия Ганева, която ще представи България тази година на Детската Евровизия в Малта.

Програмата, по повод двойния празник продължава с полагане на венци пред паметника на Захари Стоянов и паметната плоча на Райчо Николов и с концерт на Духов оркестър - Пловдив.

Кулминацията на честването са възстановката на събитията от 6 септември 1885 г. на пл. "Централен" и тържествената заря-проверка на пл. "Съединение".

Най-емоционален, обаче, е днешният ден за наследниците на героите от Съединението. Стотици българи от асеновградските села вземат участие в събитията от 6 септември 1885 година. Днес за събитията разказват техните потомци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Натоварен трафик в последния почивен ден
Натоварен трафик в последния почивен ден
Храмът “Свети Тодор Стратилат“ се руши
Храмът “Свети Тодор Стратилат“ се руши