НОВИНИ

Героизмът на историческия връх Шипка

Честит 3-ти март! 140 години Свободна България! Със саможертвата си българските опълченци и руските, румънските и финландските войници извоюваха правото на самостоятелно съществуване на нашата страна. А на нас - техните потомци, оставиха важния завет - да отстояваме тази свобода. В деня на националния ни празник с Българската национална телевизия ставате свидетели на всичко важно и интересно от днешния ден.

Милена Кирова
от Милена Кирова Екип на "По света и у нас"
12:25, 03.03.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

По традиция именно на историческия връх Шипка е кулминацията на тържествата за 3 март.


Румен Радев, президент на Република България: Под снега, в пръстта на Свети Никола, Околочица, Орлово гнездо и околните редути лежат много кости. След 140 години трудно някой ще каже кои са български и кои са руски. Но от тези кости е съградено скелето на нашата, българската свобода, на руската и българската бойна слава. Шипка е капитал от историческо достойнство, който няколко хиляди доблестни мъже завещаха на всички нас - потомците, и който не бива да пилеем.

+ Неофит, патриарх Български: Този храм, който е издигнат в подножието на историческия връх Шипка и в чийто основи лежат костите на стотици хиляди руски и български воини, отдали живота си за нашата свобода, ще продължава вечно да напомня на бъдещите поколения за чутовния подвиг на братска Русия и за онази жертвена любов, която нейните синови ни засвидетелстват, освобождавайки нашия народ от вековното иго.

+ Кирил, патриарх на Москва и цяла Русия: Днес, в деня на Освобождението на България от османско иго, ние произнесохме молитва за упокоение на руските войни и български опълченци, героически загинали при отбраната на Шипка, станала един от най-ярките епизоди на освободителната борба. 140 години ни отделят от Шипченската епопея, но светлия образ на войните не помръква в народната памет.

Въпреки студеното време, и тази година на върха се качиха и много граждани, за да преклонят глава пред подвига и саможертвата на героите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Честванията на 3 март в Плевен
Честванията на 3 март в Плевен
НВИМ представя оригиналните знамена на българското опълчение
НВИМ представя оригиналните знамена на българското опълчение