НОВИНИ

България е домакин на 25-тата Радиоасамблеята на ЕС за радио и телевизия

За първи път България е домакин на 25-та Радиоасамблеята на Европейския съюз за радио и телевизия по покана на Българското национално радио. На форума се обсъждат актуалните предизвикателства - цифровата трансформация, противодействието на фалшивите новини и привличането на млада аудотирия. В събитието се включиха 107 участници от 39 държави от Европа, Азия и Африка.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
21:35, 11.04.2019
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Радио - има някой, който още те обича, пее Фреди Меркюри в хита на Куин "Рейдио Гага". Повече от 3 десетилетия по-късно радиото има още по-малко слушатели. Европейците слушат средно 2 часа и половина на ден. Но радиото днес се радва на много повече воля за възраждането си. Най-вече в сърцата на журналистите, които работят в обществените медии в Европа.

Тони Хол - генерален директор на BBC: Никога не трябва да спираме да поддържаме обществените медии, независимо в коя част на света. Трябва да заявяваме още по-силно какви са ползите и качествата на обществените медии в среда, в която се крещи. Коя е противоотровата на фалшивите новини. Това сме ние. Кой най-добре отразява културата ни, открива талантите на нашето общество? Това сме ние.

Най-големият конкурент на традиционното радио в наши дни са мобилните приложения за музика и лайфстайл. За много социалните мрежи са се превърнали в основен източник на информация. Едва една трета от младите слушат обществените радиа, за разлика от частните, които са предпочитани от 82 % от младежите.

Ноел Къран - генерален директор на EBU (European Broadcasting Union): Това, което ни определя са ценностите ни - независимост, многообразие на мнения, професионализъм, иновации - това са наистина важни неща, които ни отличават от останалите в медийния свят.

Но радиото е решено да не се предава. Приема модерните стратегии със сложни имена - видеострийм на концерти и лайфстрийм на предавания. Или както прави БНР вече две години поред - Радио Фест в парка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Израелският робот Берешит се разби на Луната
Израелският робот Берешит се разби на Луната
Дискусия за България и Западните Балкани събра политици и организации в София
Дискусия за България и Западните Балкани събра политици и организации в София