НОВИНИ

България е гарантът за териториалната цялост и независимостта на Македония

Позицията на България трябва да е ясна и категорична - България е гарантът за териториалната цялост и независимостта на Република Македония. Това заяви пред журналисти в парламента съпредседателят на Обединените патриоти Красимир Каракачанов по отношение на напрежението в Македония. "Позицията на България трябва да е ясна на всички балкански страни, които може би в момента си правят някакви сметки. България твърдо, ясно и категорично е за запазване на териториалната цялост на Македония. Вътрешните проблеми в Македония трябва да се решават според законите", подчерта Каракачанов.

bnt avatar logo
от БТА
11:30, 28.04.2017
Чете се за: 01:00 мин.
У нас
българия гарантът териториалната цялост независимостта македония

Той заяви, че не е съгласен с констатацията на служебния кабинет, че непосредствена опасност за България няма и припомни гражданските сблъсъци от 2000 г., когато е имало опасност у нас да влязат 100 000 албански бежанци. "Всеки един граждански конфликт, всеки един междуетнически сблъсък в Македония носи заплаха за целия регион, тъй като там се преплитат интересите между няколко държави. Погледнете реакцията и на Албания, и на Сърбия", заяви Каракачанов.

Случващото се в Македония според Каракачанов е "една много цинична борба за власт". "Управляващите от ВМРО-ДПМНЕ са готови да хвърлят страната в хаос, а социалистите са готови да правят каквито и да е компромиси, включително с втори официален език, да приемат доктрини, създадени в други държави", коментира Каракачанов. Според него вина за тази ситуация има както и досегашният премиер Никола Груевски, така и президентът Георге Иванов, а и лидерът на опозицията.

България няма интерес от дестабилизация на Македония, подчерта Каракачнов. В Македония има около 120 000 граждани с българско гражданство, но има още стотици хиляди, които са с българско етническо самосъзнание, и затова казвам, че България не е страничен наблюдател, допълни той. Според него каналите на информация трябва да се засилят. МВР трябва да внимава на българска територия да не навлизат хора, които могат да бъдат използвани за дестабилизиране и на България, смята той. България трябва да е активна и за ясни разговори с други съседни страни - Албания и Сърбия, които вече са формулирали свои интереси в Македония, каза Каракачанов. Според него е възможно разрастване на конфронтацията в Македония и към нея да се насочат "хора, каквито наблюдаваме в Близкия Изток".

Попитан за отношенията на България и Турция Каракачанов заяви, че трябва да имаме добри отношения с Турция, но не на цената да си затваряме очите, когато тя се меси във вътрешните работи на България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
750 участници от 24 държави ще участват в маратон в Пловдив
750 участници от 24 държави ще участват в маратон в Пловдив
Сиамски близнаци се нуждаят от лечение
Сиамски близнаци се нуждаят от лечение