България е готова да изтегли двамата си офицери от Ирак, ако се наложи, обяви военният министър Красимир Каракачанов. Днес посланиците в НАТО се събират за ситуацията в Близкия Изток, след като иракският парламент гласува всички чуждестранни военни мисии да се изтеглят.

В следващите няколко дни ще стане ясно, по думите на Каракачанов, дали ситуацията в Ирак ще се влоши при евентуално изтегляне на чуждестранните сили.

След седмица предстои ротация на българските военни.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Ако има решение за изтегляне на всички страни членки на НАТО, ще се изтеглим и ние. Имаме си план за евакуирането на тези двама наши офицери, пак повтарям, те не са в онази част от мисията, която е бойна, те се занимават с обучение. Така или иначе, до две седмици предстои тяхната ротация. Така че ще решим дали да ги изтеглим. Към момента няма опасност за техния живот и здраве, пак казвам, налични са плановете за евакуация по най-бързия възможен начин.


Иракският парламент гласува резолюция за изтегляне на чуждите войски от страната

Иракският парламент гласува резолюция за изтегляне на чуждите войски от страната

Иракският парламент гласува резолюция за изтегляне на чуждите войски от страната. Тя няма задължителен характер, но иракският премиер вече се обяви за...

Тръмп отправи нови предупреждения към Ирак и Иран

Тръмп отправи нови предупреждения към Ирак и Иран

Американският президент Доналд Тръмп отправи нови предупреждения към Ирак и Иран.