НОВИНИ

България е на 109-о място в класацията за свобода на медиите

България е на 109-о място в класацията за свобода на медиите на "Репортери без граници", която се съдържа в доклада на организацията, публикуван днес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
09:54, 26.04.2017
Чете се за: 00:32 мин.
У нас
българия 109 класацията свобода медиите

Класацията или така наречения Индекс за свобода на медиите по света наброява 180 държави. България се е изкачила с четири места в индекса в сравнение с миналата година, когато е била на 113-о място. На България е поставена и оценка 35,01. Оценката на страните, подредени в индекса, се формира въз основа на специална методология, подробно представена в сайта на "Репортери без граници".

Методологията включва няколко критерия, като медийна независимост, самоцензура, плурализъм, законова рамка, прозрачност, качество на инфраструктурата в подкрепа на създаването и изготвянето на новини и информация. За сформиране на оценката има и въпросник от 87 въпроса, свързани с гореспоменатите критерии. Най-високата оценка е 0, което означава пълна свобода на медиите, а оценка 100 означава тотална липса на свобода на медиите.

За сравнение Норвегия, която е начело в индекса, има оценка от 7,60, а страната в дъното на класацията - Северна Корея, която е на 180-о място, има оценка 84,98, тоест няма страна нито с максималната, нито с минималната оценка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поредният указ на Доналд Тръмп беше блокиран в съда
Поредният указ на Доналд Тръмп беше блокиран в съда
Лиляна Павлова не разполага с данни за нарушения по изграждането на АМ Марица
Лиляна Павлова не разполага с данни за нарушения по изграждането на АМ "Марица"