НОВИНИ

България е на шесто място в Европа по разпространение на морбили

Случаите у нас вече са над 460 и прогнозите са, че ще се увеличават. Сред заразените има и служители на лечебни заведения - в столичната окръжна болница "Света Анна" са най-много.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:58, 22.04.2019
12067
Чете се за: 01:24 мин.
Още

Над 80% от заразените с морбили у нас са неимунизирани деца. Сред засегнатите възрастни има 14 неваксинирани служители на болници.

доц Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Освен служители в спешните отделения имаме и лекари. Имаме работещи в рентгенови отделения, хора от охраната. За момента най-много са в окръжна болница. Знаете там имаме инфекциозно отделение. Насочваме всички случай от София-област.

През инфекциозното отделение на болницата от февруари са преминали над 240 пациенти с морбили. Заразените служители са около 10.

д-р Петър Петров - началник на инфекциозно отделение: Когато пристигне един болен с хрема и кашлица как да познаем дали е началото на морбилна инфекция? Не разполагаме с такъв бърз метод за ориентация. Специално за колегите в болницата е направено достатъчно - проучен е така превантивният имунитет.

Здравните власти предписали имунизация срещу морбили във всички инфекциозни, спешни и детски отделения в страната и осигурили ваксина за служителите.

д-р Петър Петров - началник на инфекциозно отделение: Всичко е по желание, който иска.

Медицинска сестра от спешния център в Разлог е единствената заразена в Благоевградска област.

Д-р Весела Мончева - РЗИ-Благоевград: Всички останали при миналия взрив 2009-2010 година почти всичките в отделенията бяха имунизирани.

У нас имунизацията срещу морбили започва през 1969 година. Родените преди това не са имунизирани.

доц Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Една огромна част от тях са преболедували. Морбили е било достатъчно разпространено заболяване в тези години. С времето този имунитет е възможно и да спадне. Не може да се гарантира, че той е предпазен през целия период на живота.
;

В тези случаи, ако човек се зарази, инфекцията ще протече по-леко, допълни Кунчев. Препоръката му към родените преди 1969 г., които не са боледували от морбили е да избягват контакт със заразени.

доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Ваксината, която закупува Министерството на здравеопазването е за целите на имунизационния календар. Той е насочен основно към децата, съответно на 13 месеца и 12 години. Няма свободна продажба в аптеките.

Столичната община е осигурила безплатни ваксини срещу морбили за деца и възрастни в първа, втора и пета градска болница.

д-р Велимир Симов - началник на детско неонатологично отделение в I МБАЛ София: Целта на кампанията е да покажем достъпност и готовност да направим ваксината на хора, които имат съмнения и притеснения, че са в контакт и не са имунизирани.

За момента интересът към безплатните ваксини срещу морбили в Първа градска болница не е голям.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С изложба от детски рисунки в Бургас отбелязаха Деня на Земята
С изложба от детски рисунки в Бургас отбелязаха Деня на Земята
Автомобилният концерн „Даймлер“ спира даренията за партии
Автомобилният концерн „Даймлер“ спира даренията за партии